Valentina Manojlov, učenica OSŠ "9. maj", dobitnica Svetosavske nagrade

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić uručio je juče Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2014. godinu, koje je osvojilo 13 pojedinaca i institucija. Među njima je i Valentina Manojlov, učenica trećeg razreda Osnovne i srednje škole "9. maj".

- To su ličnosti koje se ističu svojim znanjima, uspesima, karakterom. Oni doprinose dobrom radu ustanova iz kojih dolaze, unapređenju obrazovanja i vaspitanja, neguju dobre međuljudske odnose, imaju značajna postignuća u radu sa decom i učenicima. Zatim, to su institucije koje su odličnim rezultatima dokazale posvećenost u radu, koje nude kvalitetnu nastavu i program, razvijaju podsticajnu atmosferu, toleranciju, višejezičnost i multikulturalnost - naveo je ministar Verbić, govoreći o dobitnicima Svetosavskih nagrada.

 

 

On im je čestitao na izvanrednom uspehu i dodao: „Nadam se da će za vas lično ova nagrada predstavljati dodatni motiv i podsticaj da istrajete u svojim naporima i radu, i da ćemo u budućnosti imati prilike da čujemo i o drugim vašim izuzetnim uspesima“.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je Svetosavske nagrade onima koji su svojim radom i postignutim izuzetnim rezultatima zaslužili priznanje za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji u 2014. godini.

 

 

Ovih 13 dobitnika izabrano je između više od 170 koji su predloženi Komisiji za dodelu Svetosavske nagrade u javnom poziivu Ministarstva.

Obrazlažući pojedinačne nagrade, pomoćnica ministra prosvete za razvoj obrazovanja prof. dr Zorana Lužanin navela je da su "vremena u kojima živimo i radimo naročito teška i zbog toga su Svetosavske nagrade koje danas dodeljujemo još veće i značajnije".

 

 

 

 

Valnetnina je nagrađena na predlog škole "9. Maj", a u obrazloženju se navodi: Valentina Manojlov učenica 3. razreda Osnovne i srednje škole "9 maj" u Zrenjaninu, smer šivač tekstila. Pohađa školu za decu i učenike sa smetnjama u razvoju, koja kroz obavljanje delatnosti akcenat stavlja na jačanje uloge fizičke kulture i sporta u razvoju mladih sa smetnjama u razvoju, kao i inkluziji dece i poštovanju različitosti. Valentina je odrasla i živi u hraniteljskoj porodici, a u školu „9. maj“ prvi put je uključena u predškolsku grupu. U 2014. godini bila je član reprezentacije Specijalne olimpijade Srbije i na Evropskim igrama Specijalne olimpijade u Belgiji osvojila je bronzanu medalju u stonom tenisu u dublu.