Grad Zrenjanin pridružuje se akciji ''Sat za našu planetu''

Grad Zrenjanin i ove godine pridružuje se globalnoj akciji "Sat za našu planetu", koju su podržali i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Akcija će se sprovesti u subotu, 28. marta 2015. godine, u jednočasovnom trajanju Od 20:30 do 21:30 časova, kada će se u svim gradovima i opštinama učesnicima isključivati javna dekorativna rasveta i pozivati građanstvo da i ličnim primerom doprinese što većem uspehu akcije.
 
U Zrenjaninu će u navedenom periodu biti isključena dekorativna rasveta u centru grada, a neposredni izvršilac tih aktivnosti je JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina". 
 
 
Slogan pod kojim se odvija ovogodišnja akcija glasi "Isključi svetlo – osvetli problem", a organizator na globalnom nivou je Svetski fond za prirodu (WWF). Inicijativa "Sat za našu planetu“ pokrenuta je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila ovoj manifestaciji, s ciljem podizanja svesti ljudi o klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti.
 
Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika nadmašila rekord – obeležena je u 160 zemalja, u preko 7000 gradova. U Srbiji se ove godine za učešće prijavilo čak 76 gradova i opština, a u njima i velik broj osnovnih škola i organizacija civilnog društva, uz podršku tridesetak značajnih kompanija i institucija. U Zrenjaninu će, osim Grada Zrenjanina, u "Satu za našu planetu" učestvovati ekološka sekcija OŠ "2. oktobar", kao i osnovne škole OŠ "Vuk Karadžić" i "Žarko Zrenjanin".