I Zrenjanin u Guglovom ''Street View'' programu - virtuelna šetnja gradom može da počne!

Nakon što je letos Zrenjaninom "prokrstarilo" specijalno vozilo mega-kompanije "Gugl", namenjeno snimanju gradskih ulica, korisnici veoma popularnog programa "Gugl Zemlja" ("Google Earth") odnedavno imaju priliku i da, iz bilo kog dela sveta, virtuelno prošetaju ulicama našeg grada! Doduše, za sada samo njegovim severnim delom, jer još uvek sve ulice nisu implementirane u program, ali i ono što je trenutno dostupno već je izazvalo (razumljivu) znatiželju naših sugrađana. 
 
 
Oni koji su poželeli da vide kako njihova kuća, zgrada, ulica ili deo grada izgledaju u realnoj dimenziji posmatrača, odnosno fotografisani u programu "Prikaz ulice" ("Street View"), potrebno je da pokrenu program "Gugl Zemlja", pomoću pretraživača ili miša "spuste" se iz Zemljine atmosfere do Zrenjanina, a onda mišem "prevuku" stilizovanog narandžastog čovečuljka na zelenom postolju, s desne strane, pravo na gradske ulice. One ulice koje "poplave", odnosno ispresecaju ih plave linije, postaju deo programa, a mesto na koje se spusti "čovečuljak" postaje početna tačka ove izuzetno zanimljive šetnje po Zrenjaninu. Potom ostaje samo da se prati žuta linija na putevima - ulicama i kreće željenim pravcem, uz mogućnost pokretanja za 360 stepeni u svakom trenutku. 
 
 
Ovo zadovoljstvo koje je, do skoro, bilo privilegija samo u metropolama i najvećim svetskim gradovima, sada je dostupno i u našem gradu, a korist od programa "Street View" za Zrenjanin može biti višestruka. Osim što nudi dobru zabavu za sve koji žele da bolje upoznaju grad, ovaj program, na primer, potencijalnim investitorima omogućava da se u potpunosti upoznaju s ovdašnjim industrijskim zonama i jednostavno vide kako izgledaju svi do sada izgrađeni pogoni u njima! Ukoliko požele da se bave gradnjom nekih stambenih ili poslovnih objekata u gradskom jezgru, takođe mogu da sagledaju celokupan prostor, okolinu, prilazne ulice, njihov izgled i slično. Turisti koji nameravaju da posete Zrenjanin, mogu unapred da vide i odrede sve destinacije i lokacije koje će posetiti, uključujući i hotele ili restorane, budući studenti koji nameravaju da studiraju u našem gradu moći će da vide zgradu fakulteta i njegovo okruženje, itd, itd…
 
 
Zrenjanin je, tako, postao deo globalnog virtuelnog "Street View" sveta, izložen pogledima brojnih korisnika tog programa. Poređenjem s drugim gradovima slične veličine, sigurno je da ima šta i da pokaže i da ponudi i čime da se pohvali, ali i da njegovi stanovnici uvek moraju imati na umu da ih, možda, kao u ovom slučaju, posmatra objektiv nekog planetarnog "Velikog brata". Program "Street View"  poštuje privatnost i zakonske odredbe, pa su tako lica svih ljudi i tablice automobila snimljenih na gradskim ulicama "zamagljeni".  
 
 
"Street View" je u Srbiji počeo da se realizuje u jesen 2013. godine, kada je prvo "Guglovo" specijalno vozilo viđeno na ulicama Beograda. Nakon toga snimljeni su Novi Sad, Niš i Kragujevac, a predviđeno je da u našoj zemlji bude "pokriveno" tridesetak gradova i opština. "Street View" je dostupan u oko 50 zemalja i preko 3.000 gradova širom sveta. Osim u okviru "Google Earth" programa, može mu se pristupiti i na "Google" mapama za mobilne uređaje.