Ministar Vulin u Zrenjaninu: ''Dijamant'' poštuje zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Kompanija "Dijamant" jedan je od najboljih primera poslovanja u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, rekao je danas u Zrenjaninu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.
"Prošlog meseca inspekcija rada posebno je obratila pažnju na poštovanje tog zakona i na osnovu rezultata, "Dijamant" je, bez sumnje, najbolji. Zapošljava odgovarajući broj ljudi, svi su plaćeni kako treba da budu i inspekcija rada nema nijednu primedbu ni kada su u pitanju radni odnosi, ali i poštovanje propisa iz oblasti bezbednosti i zaštite na radu", kazao je on.
 
 
Vulin je nakon obilaska proizvodnih pogona "Dijamanta" istakao da zaposleni u toj fabrici rade u dobroj, zdravoj i sigurnoj sredini u kojoj se poštuju. Ministar je ukazao da se na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja nalazi 21.131 osoba sa invaliditetom, od toga je oko 7.000 žena, a da je najveći problem neadekvatna obrazovna struktura.
"53 procenata osoba sa invaliditetom ima osnovno obrazovanje ili nikakvu kvalifikaciju,  51 procenat ima srednje obrazovanje, a svega 4,96 odsto ima visoko ili najviše obrazovanje", dodao je on i naveo da je veoma teško izaći u susret poslodavcu koji je spreman da zaposli osobu sa invaliditetom, kada traži neko specifično znanje.
"Upravo zbog toga, ove godine smo predvideli 500 miliona dinara za razne mere aktivnog zapošljavanja osoba sa invaliditetom, od boljeg obrazovanja, prekvalifikacije, do subvencija za zapošljavanje i prilagođavanja adekvatnih uslova radnom mestu", dodao je Vulin.
 
Direktorka "Dijamanta" Slavica Kešelj kazala je novinarima da kompanija ima 750 zaposlenih radnika, a 26 njih je sa invaliditetom.
"Oni su uklopljeni u organizacionu strukturu na najkvalitetniji moguć način, da se ne osećaju ni po čemu izuzeti. Najvažnije je da ljudima obezbedite normalne uslove uz normalan intenzitet rada, a on se onda oseća najvrednijim i da je deo kolektiva u pravom smislu te reči" kazala je Kešeljeva.
 
Kompanija "Dijamant" je od najvećih proizvođača jestivih ulja i vodeći proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u Srbiji. U sastav hrvatskog "Agrokora" "Dijamant" je ušao sredinom 2005. godine. 
 
   
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je i da je u 3.325 inspekcijska nadzora na teritoriji Srbije tokom ovog meseca otkriveno 818 neprijavljenih radnika, a da je od toga, samo na osnovu rešenja tog ministarstva, zaposleno 396 radnika.
"Prošlog meseca smo obratili pažnju na kockarnice i na pekare. Naknadnom analizom, kroz centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja upravo u ovim oblastima zahvaljujući ponovljenim i pojačanim nadzorima u kockarnicama je zaposleno 1.400 ljudi prošlog meseca a u pekarama još 800 ljudi" kazao je novinarima Vulin i to, kako je naveo, dokazuje da organizovan nastup države uvek daje rezultate.
 
On je naglasio da će se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja boriti protiv sive ekonomije.
 
   
 
Ministar Vulin posetio je i Gradsku kuću i nakon sastanka s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, rekao da je zahvalan administraciji Grada Zrenjanina što nije umanjila socijalna davanja ni u godini krize. 
"To je i politika mog ministarstva i mi smo verovatno jedina Vlada u Evropi koja, u vreme krize i godini štednje, nije ukinula ni jedan jedini dinar za socijalna davanja. Drago mi je kada lokalne samouprave prate taj trend, a Zrenjanin to, svakako, radi", ocenio je ministar i dodao da politika ne može da bude uspešna i efikasna bez zapošljavanja.
 

"Predvideli smo značajna sredstva za tu namenu ove godine, kroz Nacionalnu službu za zapošljavanje, Grad Zrenjanin se, takođe, "oglašava" po tom pitanju, učestvuje u konkursima za Javne radove, konkursima Nacionalne službe, tako da će sredstva lokalne samouprave i sredstva Republike biti iskorišćena za povećanje zapošljavanja. Drago mi je i što je ovde zaživeo projekat "Prva šansa", koji smatram našim najboljim projektom, i da će biti nastavljen, a posebno je dobro, na čemu čestitam Gradu Zrenjaninu, da je više od 30 procenata dece koja su prošla kroz stručnu praksu ostala da rade u tim preduzećima, u kojima su dobila priliku da nešto nauče", istakao je Vulin.    
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo posetom još jednog predstavnika Vlade Srbije našem gradu. 
"Boravak ministra Vulina iskoristio sam da bih prezentovao šta sve Grad Zrenjanin čini da bi se smanjila nezaposlenost, a pre svega, šta radimo da bi zaštitili naše socijalno ugrožene građane. Mislim da smo u tome na dobrom putu i možda čak i prednjačimo u odnosu na neke druge lokalne sredine. Mogli smo od ministra danas da čujemo i o nekim smernicama Vlade i ministarstva na čijem je čelu, u kom pravcu se planiraju aktivnosti u ovoj oblasti", istakao je, nakon današnjeg sastanka s ministrom Vulinom, gradonačelnik Janjić.