Održana konstitutivna sednica Radne grupe za prevenciju nasilja i zaštitu žrtava nasilja

U Gradskoj kući u Zrenjaninu juče je održana konstitutivna sednica Radne grupe za prevenciju nasilja i zaštitu žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na teritoriji grada Zrenjanina. Ta grupa obrazovana je rešenjem gradonačelnika Zrenjanina, sa zadatkom da vrši nadzor nad sprovođenjem Sporazuma o saradnji institucija u zaštiti žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području grada Zrenjanina i učestvuje u sistemu prevencije i zaštite istih.
 
 
Radna grupa broji 13 članova, predstavnika insitucija koje na različite načine, u svom delokrugu rada, mogu doprineti osnovnoj ideji i zamisli – prevenciji nasilja, ukazivanju na pojave nasilja, zaštiti žrtava nasilja i procesuiranju izvršilaca nasilja. Konstitutivnoj sednici je prisustvovala većina članova Radne grupe, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), koja sprovodi programsku komponentu "Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou", u okviru šireg programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji finansira Kraljevina Švedska, a realizuje se u saradnji sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR).   Sednicu je vodila koordinatorka za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina Ljiljana Lazarević.
 
Učesnike skupa pozdravio je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je podsetio na neke od dosadašnjih aktivnosti lokalne samouprave u Zrenjaninu usmerenih ka prevenciji nasilja i dodao da se o njemu mora pričati, jer je činjenica da je nasilje prisutno u našem okruženju.
- Naravno, bolje je o tome razgovarati i tražiti načine da ga bude što manje, nego ćutati i praviti se da nasilje ne postoji. U Zrenjaninu je 2009. godine otvorena "Sigurna kuća", kroz koju je od tada prošlo oko 400 korisnika, a među njima, nažalost, i dosta dece, takođe žrtava porodičnog nasilja. Ono što svi ovde želimo jeste da nasilja bude što manje, a ako ga već ima da se o njemu priča, da se konstatuje i da se pronađe onaj pravac kojim treba delovati da se nasilje smanji, čemu bi trebalo da doprinesu i aktivnosti koje će sprovoditi ova Radna grupa – istakao je Santovac.    
 
   
 
Rozeta Aleksov, koordinatorka programske komponente "Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou" Stalne konferencije gradova i opština rekla je da ova asocijacija promoviše rodnu ravnopravnost u dužem vremenskom periodu, tačnije od 2008. godine.
- Veoma aktivno promovišemo i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja nam daje vrlo dobar okvir za lokalne samouprave u kojim sve oblastima može da se primenjuje rodna ravnopravnost, a to su skoro sve oblasti u kojima su lokalne samouprave nadležne. Zrenjanin je jedan od 22 grada u Srbiji koji su potpisali Povelju i danas, nakon ovog sastanka, ćemo se baviti konkretnom primenom te Povelje, a između ostalog, i ono što je tema ove sednice, formiranje tima za prevenciju nasilja, jeste jedan od načina kako se primenjuje Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti – istakla je Rozeta Aleksov i dodala da je nasilje u društvu, zapravo, posledica koju treba lečiti.          
- Slikovito rečeno, otvaranje "Sigurne kuće" može se uporediti sa "lekom za obaranje temperature", ali se "oboljenje" može sprečiti samo stvaranjem zdravog društva i zdravog sistema, a to se postiže, između ostalog, i većom rodnom ravnopravnošću i u donošenju odluka, i u obrazovanju i u svakodnevnom životu, i sve te svakodnevne aktivnosti vode ka smanjenju nasilja u društvu i porodici - zaključila je Aleksova. 
 
Predstavnica Radne grupe ispred Centra za socijalni rad Grada Zrenjanina, Svetlana Grbo, naznačila je osnovne zadatke koji stoje pred Radnom grupom i predloge kako te zadatke realizovati. 
- Dugo smo radili na postizanju Sporazuma o saradnji institucija na zaštiti žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na teritoriji Grada Zrenjanina, koji je potpisan prošle godine, i koji, praktično, sprovodimo već od samog potpisivanja, uspostavljanjem određenih modela saradnje koje smo definisali i pre donošenja samog Sporazuma, kojim je, između ostalog, predviđeno i formiranje ove Radne grupe, u cilju obezbeđenja kontinuiteta i poštovanja Sporazuma. Ona će, dakle, imati svoju aktivnu ulogu u realizaciji Sporazuma i cilj današnjeg sastanka je zajedničko definisanje modela i načina našeg budućeg rada – istakla je Svetlana Grbo.