Poseta delegacije SANU i donacija tri stotine knjiga i naučnih radova Gradu Zrenjaninu

Na osnovu aktivnosti na polju negovanja, razvoja i promocije kulture, umetnosti i obrazovanja kojima se Grad Zrenjanin istakao u prethodnom periodu, a na inicijativu Regionalnog centra za mlade talente i Odeljenja za društvene delatnosti, Zrenjanin je danas posetio generalni sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), akademik Dimitrije Stefanović sa saradnicima, i tom prilikom donirao gradu oko tri stotine vrednih knjiga i naučnih radova.
 
 
Predstavnici SANU su prepoznali i na ovaj način nagradili težnje gradskog rukovodstva da radi na negovanju i razvoju kulture, umetnosti i obrazovanja, a posebno su istakli činjenice da je Grad Zrenjanin prva lokalna samouprava u Republici Srbiji koja je donela i usvojila Strategiju o razvoju kulture po standardima Evropske unije, da je  Zrenjanin prošlu godinu, proglasio Godinom Mihajla Pupina i nizom manifestacija obeležio 160. godišnjicu od rođenja našeg velikana, kao i da se ove godine uključuje u obeležavanje Međunarodne godine svetlosti (UNESKO).
 
Akademika Dimitrija Stefanovića i njegove saradnike primili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin i mr Zoran Kovački, zamenik načelnika Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin, a prijemu su prisustvovali i Aleksandra Ninković Tašić, interkulturalni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona, autor virtuelnog muzeja "Mihajlo Pupin" i potpredsednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin", mr Dejan Masliković, pomoćnik Upravnika poslova i savetnik za saradnju s medijima SANU, Viktor Lazić direktor Muzeja knjiga u Beogradu, Milan Bjelogrlić, direktor GNB "Žarko Zrenjanin" i Robert Sabo, koordinator "Godine Pupina" u Zrenjaninu.  
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je značaj današnje posete akademika Stefanovića i naveo da je sve ono što je Grad Zrenjanin uradio u protekloj godini, a tiče se promovisanja Mihajla Pupina, prepoznato i od strane takve institucije kakva je Srpska akademija nauka i umetnosti. 
- Srpska akademija nauka i umetnosti posebno je istakla da je Grad Zrenjanin uradio mnogo na promovisanju Pupina i da smo grad koji je prednjačio u odnosu na druge i koji je prepoznat kao nosilac ideje Pupina, što i jeste bio naš cilj. Ove godine predvideli smo sredstva za izradu projekta i renoviranje Pupinove kuće u Zrenjaninu, promovišemo nauku kroz izložbu posvećenu Milutinu Milankoviću, a danas će našoj biblioteci biti uručeno oko 300 vrednih, pretežno naučnih knjiga, i ja želim da se predstavnicima SANU zahvalim na tome – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina. 
 
 
Akademik Dimitrije Stefanović, generalni sekretar SANU, ima za sobom impresivnu biografiju, posebno u oblasti negovanja slovenske i pravoslavne crkvene nuzike. Rođen je u Pančevu 1929. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za germanistiku (engleski i nemački  jezik) 1955. godine, a na Muzičkoj akademiji u Beogradu na Odseku za istoriju muzike 1956. godine. Magistrirao je i doktorirao je na Univerzitetu u Oksfordu. Tokom poslediplomskih studija radio je sa čuvenim muzikolozima-vizantolozima Egonom Velesom, Henri Tilijardom i Oliverom Strankom. Na Muzičkom fakultetu Univerziteta u Oksfordu držao je predavanja iz vizantijske i stare slovenske muzike. 
 
Obraćajući se prisutnima u Baroknoj sali Gradske kuće prilikom uručenja donacije, akademik Stefanović naglasio je da je divno u toj sali čuti nešto o Pupinu i da svima prenosi pozdrave iz Srpske akademije nauka i umetnosti. 
- Pupin je i vaš i naš, ogromni su nam potencijali, naročito mladog sveta i dajte da ih usmerimo u pravom smeru. Mladi, idite napolje, učite, širite vidike i vratite se natrag, da pomognete da narodu ovde bude bolje – poručio je akademik Stefanović predstavnicima mlade generacije koji su danas mahom ispunili Baroknu salu i zahvalio svima na lepom, zajedničkom "sobraniju". 
 
 
Zahvaljujući na poklonu, direktor Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin Milan Bjelogrlić rekao je da poklon koji dolazi s adrese SANU obavezuje, da će obogatiti knjižni fond biblioteke i biti na upotrebi, pre svega, na naučnom odeljenju te institucije.  
- Držimo do toga da je individualni rad još uvek taj koji podrazumeva direktan kontakt s knjigom, klasičan pristup znanjima i mislim da ozbiljnog, temeljnog znanja nema još uvek bez tog klasičnog prilaza formi učenja. Generalni sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti dolazi iz Pančeva, dakle, stoji otvorena ta "adresa" zvana – Banat, a i motiv naših susreta potekao je upravo iz tih razloga – obeležavanja "Godine Pupina". Posebno ističem Banat, jer je "debelo" zadužio srpsku nauku, kulturu, prosvetu – istakao je, između ostalog, Bjelogrlić. 
 
    
 
Današnja poseta predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti završena je predavanjem Aleksandre Ninković Tašić "Mihajlo Idvorski Pupin – stvaralačka koordinacija". Njena najvažnija, višegodišnja aktivnost je rad na prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i delo Mihajla Pupina u čitavom svetu i sadrži preko 10 hiljada dokumenata. Samim tim predstavlja najveću arhivu posvećenu našem velikom naučniku i izvorište je brojnih aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju i čuvanje Pupinovog dela. 
 
    
 
Aleksandra Ninković Tašić rekla je da je, zahvaljujući divnoj saradnji Srpske akademije nauka i umetnosti i Grada Zrenjanina, opet, na neki način, Mihajlo Pupin počasni gost našeg grada koji je, više nego bilo koji drugi u Srbiji u proteklom periodu učinio da se ime i nasleđe Mihajla Pupina ne samo sačuvaju, nego dođu i do što više građana, posebno dece. 
- Koristim ovu priliku da, kroz predavanje posvećeno Mihajlu Pupinu, istaknemo njegove manje poznate doprinose i da upravo u Zrenjaninu, po prvi put, izgovorimo neke vredne i značajne stvari – navela je ona.