Promocija ''Golf azbuke'' u Zrenjaninu i najava izgradnju prvog golf parka u Srbiji

U sali za fizičko vaspitanje zrenjaninske osnovne škole "Žarko Zrenjanin" danas je održana jedinstvena prezentacija prvog nivoa golfa "Golf azbuka", namenjena učenicima nižih razreda osnovne škole. To je prva prezentacija ove vrste u Zrenjaninu, organizovana s ciljem da se što više dece upozna s osnovama sporta veoma popularnog u svetu, koji će se naći i na programu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru naredne godine.  
 
 
Kako navode u Golf asocijaciji Srbije, čiji su predstavnici i treneri danas boravili u našem gradu, ovaj prvi korak daje nadu u razvoj juniorskog golfa u Zrenjaninu i jake temelje pred početak gradnje golf terena u Zrenjaninu. Selektor golf selekcije Srbije i koordinator za razvoj juniorskog golfa u Srbiji Nebojša Lazić istakao je da će, nakon današnje prezentacije, naredne subote održati i prvi programski trening školice golfa.
- Danas su deca imala priliku da vide kako je to udariti lopticu na dva različita načina i ova oprema je upravo namenjena deci – štapovi su plastični, loptice su krpene, mete su na "čičak", sve je šareno i interesantno. To je njihov prvi dodir sa golfom, a deca će, nakon ovoga, moći da učestvuju u školici golfa koja će održavati u ovoj školi dva puta nedeljno, a vodiće je nastavnik fizičkog Darko Radlinski, koji je za to obučen od strane Golf asocijacije Srbije. Iste ovakve programe sprovodimo i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a Zrenjanin smo odabrali jer će biti prvi grad u Srbiji koji će izgraditi golf park teren, ove godine. Upravo juniori bi trebalo prvi da izađu na taj teren – napomenuo je selektor golf selekcije Srbije Nebojša Lazić. 
 
   
 
Koordinator za poslove iz oblasti građevinarstva u Gradskoj upravi Zrenjanin Vinko Simeunović uključen je u projekat izgradnje golf terena u Zrenjaninu, koji će se nalaziti na lokaciji u blizini "Univerexport" supermarketa, u Ulici Franje Kluza. 
- Grad Zrenjanin je, na inicijativu Golf asocijacije Srbije, pokrenuo akciju gradnje terena na deset do petnaest hektara površine, koji bi bio dostupan za sve naše sugrađane, a očekujem da će biti završen do kraja ove godine. Zrenjanin će, ovim, proširiti ponudu koju ima kao grad sporta i omogućiti našim sugrađanima da u svom gradu igraju golf na devet rupa, što će biti sasvim dovoljno i za organizovanje državnih takmičenja u tom sportu. Smatramo da to, u ovom trenutku, nema niko da ponudi u regionu – rekao je Simeunović i dodao da se o pojedinostima oko izgradnje terena još uvek dogovara i da se razmišlja i o javno-privatnom partnerstvu kao jednoj od mogućnosti. 
 
 
Direktorka OŠ "Žarko Zrenjanin" Ivana Bošnjak ocenila je pokretanje školice golfa kao izuzetno zanimljivu akciju koju su učenici te škole prihvatili s velikom pažnjom. 
- Našu školu pohađa 900 učenika i većina njih se bavi nekim sportom, ali golf je nešto potpuno novo, ponosni smo što smo prva škola u gradu koja počinje s golf treninzima i nadamo se da će biti mnogo zainteresovanih polaznika. Pokušavamo malo i da izađemo iz onih "klasičnih" sportova i drago mi je što deca sada imaju priliku da probaju nešto što je retko kome dostupno – istakla je direktorka Bošnjak. 
 
   
 
Oko 150 mališana od prvog do četvrtog razreda uživalo je u današnjoj prezentaciji, a mnogi od njih dobro su se snašli s golf štapom u rukama. Svaki uspešan potez i ubačenu lopticu njihovi su drugari pozdravljali aplauzima. Golf je u svetu jedan od najpopularnijih sportova, kojim se aktivno bavi oko 26 miliona igrača. U Srbiji se, za sada, igra na dva terena – na beogradskoj Adi Ciganliji i kod Žabaljskog mosta, petnaestak kilometara od Zrenjanina, a planirani golf park u Zrenjaninu biće prvi takve vrste u našoj zemlji i sigurno regrutovati brojne nove ljubitelje tog sporta.