Ulaganje u proširenje kapaciteta Tehničkog fakulteta ''Mihajlo Pupin''

Predstavnici Grada Zrenjanina, nadležnih pokrajinskih institucija i Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu razgovarali su juče na tom fakultetu o mogućnostima za proširenje kapaciteta fakulteta, odnosno završetak započetih investicija u okviru te visokoškolske ustanove, kao i mogućnostima poboljšanja studentskog standarda u celini u našem gradu. Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, zamenik i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i Duško Radišić i dekan TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Milan Pavlović, sa saradnicima. 
 
 
Na sastanku je bilo reči o mogućnostima za  završetak i opremanje amfiteatra i aneksa zgrade fakulteta, u cilju formiranja laboratorije za informacione tehnologije i inženjerske uže naučne oblasti,  biblioteke i čitaonice, povećanje energetske efikasnosti zgrade Fakulteta razvojem laboratorije za biomasu kao autonomnog energetskog izvora snabdevanja Fakulteta, a razgovaralo se i o problemima prisutnim duži vremenski period - izgradnji studentske menze i proširenju studentskog smeštajnog kapaciteta dogradnjom postojećeg studentskog doma. 
 
 
Resorni pokrajinski sekretar Vladimir Pavlov istakao je da je do proširenja kapaciteta Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" trebalo odavno da dođe, jer je na mapi visokog obrazovanja i nauke na teritoriji cele Srbije, ta institucija prepoznata kao rasadnik kvalitetnih kadrova, ne samo u oblasti informacionih tehnologija, već i u drugim savremenim naučnim kretanjima.
- Zaposleni na fakultetu su takođe iskazali odličnu aktivnost i energiju da započete investicije privedu kraju, tako da će to biti naš prioritet, a sigurno je i da je prioritet grada, jer je to način da se privuče što veći broj mladih ljudi da nakon studija ostanu u Zrenjaninu i doprinesu njegovom razvoju - rekao je Vladimir Pavlov i dodao da je i izgradnja menze u okviru studentskog doma ne manje važno pitanje za studente, jer je sadašnja menza udaljena od fakulteta i studentskog doma i nije funkcionalna za studente koji veći deo dana provode u okviru fakultetskog kampusa. 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je da su razvoj fakulteta i razvoj grada u tesnoj međusobnoj vezi i da je u Strategiji razvoja grada taj segment zauzeo veoma značajno mesto.
- Naš cilj je da proširenjem kapaciteta ovog fakulteta imamo i veći broj studenata u narednom periodu i nove smerove, o čemu već postoje određeni planovi, a uporedo s tim želimo da poboljšamo i studentski standard, pre svega izgradnjom menze i proširenjem smeštaja, što bi sve doprinelo i povećanju kvaliteta studiranja. Na Gradu Zrenjaninu je da učini sve što je u njegovoj mogućnosti i pomogne da se ove investicije realizuju, kao i da učestvuje u poboljšanju infrastrukture na samoj zgradi fakulteta i u njenom okruženju, što već i čini u značajnoj meri - rekao je Santovac.  
 
    
 
Prof. dr Milan Pavlović, dekan Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", ocenio je prisustvo na sastanku predstavnika svih relevantnih institucija kao odličan znak da postoji dobra volja, želja i raspoloženje da se planirane investicije realizuju. 
- Dobro je što se fakultet sve više prilagođava potrebama privrede, da smo u tome čak i lideri u Srbiji, školujemo kadrove za kompanije u IT sektoru, eksploataciji nafte i gasa, u tekstilnim tehnologijama, znači, ne školujemo studente da bi samo završili fakultet, već da bi radili u privredi. To su prepoznali i Grad i Pokrajina i Republika i nadamo se ćemo da završetkom aneksa fakulteta, novog amfiteatra, laboratorija, čitaonice s bibliotekom, studentske menze, kvalitet obrazovanja podići za još jednu lestvicu više - izrazio je svoja očekivanja prof. dr Milan Pavlović. On je najavio i mogućnost osnivanja laboratorija na biomasu, alternativnog energetskog izvora koji sve više dobija na značaju, kao i izgradnju kotlarnice na biomasu za zagrevanje fakulteta, zbog racionalizacije i smanjenja visokih troškova grejanja. Kao procenu ulaganja za završetak aneksa fakulteta, koji je trenutno u "sivoj" fazi, odnosno izgrađen bez unutrašnjih radova, dekan Pavlović je naveo iznos do 20 miliona dinara. 
 
    
 
Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković istakao je da je današnji sastanak u Zrenjaninu prilika da se ispitaju mogućnosti za saradnju između Grada Zrenjanina, Pokrajinske vlade i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, kako bi se u narednom periodu unapredili sadržaji u samoj zgradi Tehničkog fakulteta, i ambijent učinio povoljnijim za boravak i obrazovanje studenata.
- Želja nam je da se svi oni koji su u potrazi za kvalitetnijim obrazovanjem i znanjima, koje nudi ova institucija, osećaju prijatno, odnosno da obezbedimo kvalitetan ambijent za rad i za nastavnike i za kadar fakulteta i za same studente. Danas ćemo se upoznati s kompletnom projektno-tehničkom dokumentacijom, namerama fakulteta, i s ostalim učesnicima sastanka opredeliti buduće korake. Ono što je novina u Upravi za kapitalna ulaganja od ove godine jeste dodela sredstava u nekoliko koraka, dakle, kroz konkurse, i imamo posebno opredeljena sredstva za oblast obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda. S obzirom da se ova investicija može podvesti kroz tu kategoriju, možemo da kažemo da delimo ambicije s Gradom Zrenjaninom i Tehničkim fakultetom – ocenio je jučerašnji sastanak u Zrenjaninu Nebojša Malenković.