Više hiljada Zrenjaninaca na koncertu ''Parnog valjka''

Više hiljada Zrenjaninaca i njihovih gostiju ispunilo je danas u podne glavnu gradsku ulicu i puna dva časa uživalo u sjajnom koncertu jedne od najpopularnijih rok grupa sa prostora nekadašnje Jugoslavije – "Parnog valjka". Sadašnja postava benda, predvođena osnivačima i "zaštitnim znacima" tokom celokupne karijere - Huseinom Hasanefendićem Husom (solo gitara, akustične gitare i vokal) i Akijem Rahimovskim (vokal), raspoloženoj zrenjaninskoj publici predstavila se svojim najvećim hitovima i najpopularnijim pesmama sa 17 objavljenih albuma.
 
 
 
Većinu pesama na današnjem nastupu prisutni su pevali zajedno s "Parnim valjkom", a u publici su bili naši sugrađani svih generacija – od onih koji pamte prve nastupe "Valjka" pre tačno četiri decenije (grupa je osnovana 1975. godine), do najmlađih, koji su po prvi put imali priliku da grupu vide u "živom" koncertu. 
 
 
Organizator koncerta bio je Grad Zrenjanin, a pre nastupa, članove grupe su u Gradskoj kući primili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac. U prijatnom razgovoru, razmenjeni su utisci o ovakvom vidu koncerata, ali i "osveženo" sećanje na poslednje nastupe "Parnog valjka" u Zrenjaninu.
- Poslednji put smo nastupali ovde još krajem osamdesetih godina, mislim 1988. godine – kaže Aki Rahimovski i dodaje da je on privatno boravio u našem gradu pre desetak godina, dok osnivač i vođa grupe Husein Hasanefendić Hus ističe da krajem ove godine grupa proslavlja taj jubilarni rođendan, 40 godina od prvog nastupa, i da to, svakako, treba proslaviti i obeležiti. 
 
 
 
 
- Radimo i na novim pesmama i očekujemo da ih bude krajem godine, kada krene taj slavljenički deo. Mi smo među najdugovečnijim grupama na sceni, ima nešto mlađih, koji opstaju po dvadeset, dvadeset pet godina, ali ne vidim neke klince koji bi nas mogli naslediti, jer su senzibiliteti vremena drugačiji. Mi nosimo sebe kroz ovo vreme i ne možemo se posebno menjati, a klinci koji dolaze imaju neki sasvim drugačiji izraz u stvaranju muzike. Dobre muzike ima, bez obzira na sve, ali ne vidim nekoga ko bi pravio muziku poput naše. Nekada je muzika prolazila kroz "filtere" u etru i nije moglo baš svašta prolaziti. Prolazio je kvalitet, ali za njega je trebalo vremena, dok se danas ide na "prvo" slušanje, na "prvu" loptu – odgovara Hus na novinarsko pitanje šta je održalo grupu na vrhu i da li vidi nekoga ko bi ih nasledio. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da ugosti legende muzičke scene, kao što su članovi grupe "Parni valjak".
- Nadam se da će danas za sve biti prijatan i lep dan, i da ćemo s ovakvim akcijama nastaviti tokom cele 2015. godine – rekao je on. 
 
"Vikend u centru" i "Prolećno buđenje grada", s koncertom u podne, bili su povod da Husein Hasanefendić Hus istakne da ovakva manifestacija zaslužuje svaku podršku i da niko u regiji ne radi  ništa slično.
- Mislim da je ovo odličan način da uživa publika koja prati muziku, ali i prilika da na koncert dođe neka publika koja inače ne bi došla u dvoranu, ili platila ulaznicu, zato što baš i ne zna o čemu se radi, a ovako ima priliku da čuje nešto što joj se svidi i možda se "zarazi" rokenrolom – ističe popularni Hus.  
 
 
 
Teško je proceniti koliko je danas publike prisustvovalo koncertu, svakako više hiljada, i bilo je potrebno dosta napora da bi se uopšte prošlo centralnom zrenjaninskom ulicom, od koncertne bine pored "Vodotornja", sve do Jevrejske ulice. Celokupan taj prostor, osim manjeg dela u kom su bile postavljene letnje bašte, bio je u potpunosti ispunjen i ovo je, svakako, bilo jedno od najmasovnijih dnevnih koncertnih okupljanja u Zrenjaninu još od prvih koncerata u okviru programa "Vikend u centru", održanih pre sedam godina.