Vladika Nikanor osveštao temelje hrama Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Gospodin Nikanor, u prisustvu crkvenih velikodostojnika, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, predstavnika lokalne samouprave i MZ "Zeleno polje", darodavaca za izgradnju hrama i građana tog dela Zrenjanina, osveštao je juče temelje hrama Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu, naselju "Zeleno polje", čime je ozvaničen početak njegovog zidanja. 
 
 
Hram Svetog oca Nikolaja u Baranjskoj ulici zadužbina je pokojnog arhitekte Vojislava Devića, a jučerašnjoj svečanosti prisustvovala je njegova majka, 92-godišnja Vidosava Dević iz Melenaca i članovi porodice Dević, koji su hram nazvali imenom porodične krsne slave i posvetili ga Svetom Nikolaju Mirlikijskom Čudotvorcu, koji se slavi 19. decembra. Arhitekt Vojslav Dević živeo je i radio u Minhenu, a rođen je u Zrenjaninu. Negova zamisao bila je da, iz stečenog imetka, taj pravoslavni hram ostavi kao zadužbinu svom narodu, ali, nažalost, nije dočekao realizaciju te ideje. Njegova majka nastavila je započeto, a inicijativu su podržali i  Radivoj Nađalin, protonamesnik hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu i Grad Zrenjanin. 
 
 
   
 
Kao što crkvena pravila nalažu, zadužbinari budućeg hrama će u znak zahvalnosti dobiti mermernu ploču, a njihova slika će biti naslikana i u desnom uglu crkve. Ideja je i da kasnije bude otvorena i spomen-soba, u kojoj će biti izložene Vojislavove slike, s obzirom da se bavio i slikarstvom. Iz ostalih donacija predviđena je i gradnja parohijskog doma.
 
 
Hram je projektovan po uzoru na crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Noćaju, odgovorni projektant je Svetlana Momčilović, a izvođač radova je SZR Radomir Urošević iz mesta Bratmilovce. U odnosu na crkvu u sremskom mestu Noćaju, hram u Zrenjaninu imaće nešto veću kupolu i zvonik. 
 
      
 
Osveštanju hrama prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je podsetio da je Grad Zrenjanin pomogao njegovu izgradnju, da je obezbedio i bez naknade ustupio građevinsko zemljište, i izrazio zadovoljstvo što se u gradu istovremeno grade dva nova hrama.
- Posle više od 200 godina, sada se odjednom grade dva hrama, što je sjajno, a želju da se podigne ovaj hram izrazili su i naši sugrađani iz ovog dela grada, Zelenog polja, i okoline. Grad Zrenjanin i Srpska pravoslavna crkva zajedno učestvuju u izgradnji ovog lepog hrama,  Grad je obezbedio ovu lokaciju i građevinsko zemljište, a priložnici, odnosno ktitori, sva ostala finansijska sredstva. Očekujem da i hram na Bagljašu dobije nove konture ove godine i da će to biti na zadovoljstvo svih vernika Srpske pravoslavne crkve – rekao je gradonačelnik Janjić.
 
 
Otac Radivoj Nađalin ranije je, prilikom početka prvih radova na izgradnji hrama, rekao da će budući hram biti dimenzija oko 20 metara dužine i 13 metara širine, uz unutrašnju površinu od oko 160 metara kvadratnih. Prvi radovi počeli su novembra prošle godine, a dalja dinamika izgradnje zavisiće od priliva donacija i obezbeđenja neophodnog građevinskog materijala.