Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stanojević posetio Zrenjanin

Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije pri Ministarstvu poljoprivrede Srbije Slavoljub Stanojević boravio je juče u radnoj poseti Zrenjaninu.
 
Povod za posetu bilo je podrobnije informisanje o radu postojeće laboratorije pri zrenjaninskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi i iznalaženje mogućnosti njenog osavremenjavanja, kako bi krajnim korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima, pomogli u rešavanju mnogih problema i doprineli unapređenju proizvodnje, kao i poboljšanju kvaliteta proizvoda.
 
Pre posete Poljoprivrednoj stručnoj službi, Stanojevića je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a sastanku je prisustvovala i direktorka PSS Kristina Salapura.
 
 
Ocenjujući posetu Zrenjaninu kao inicijalnu u daljim aktivnostima i saradnji između Direkcije na čijem je čelu i Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, Stanojević je naglasio da je ova Služba izuzetno dobro organizovana i raspolaže različitim laboratorijama.
- Radi se o mogućnostima saradnje između Direkcije, kao novog entiteta koji predstavlja "dodatu vrednost" na mrežu postojećih laboratorija i Poljoprivredne stručne službe, i eventualno, podršci i nadogradnji obimu ispitivanja koji oni trenutno obavljaju – istakao je Stanojević i pojasnio da se, u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, opremaju ili su već počele da rade, odgovarajuće laboratorije kao sofisticirana podrška inspekcijskim službama i državnim organima u postupku kontrole u najrazličitijim oblastima – od ispitivanja biljnog karantina, kvaliteta mleka, hrane biljnog i mešovitog porekla na prisustvo štetnih materija.
 
On je dodao i da su lokalne samouprave, po pravilu, zainteresovane za ovakvu vrstu saradnje, s obzirom da je poljoprivredna proizvodnja značajan segment života u nekoj lokalnoj sredini i da je grad u obavezi da obezbedi zdravstveno bezbednu hranu.
- Uloga grada, u ovom slučaju, jeste da ubrza ili da olakša mogućnost eventualne saradnje, pa i da, čak, u nekom kasnijem periodu, direktno učestvuje u planiranju poljoprivrednog fonda – kazao je Stanojević.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kaže da se u neposrednom razgovoru s poljoprivrednicima najbolje saznaje kakvi su problemi prisutni i kako grad može da pomogne svojim poljoprivrednim proizvođačima, a da je sada o tome imao priliku da razgovara i s predstavnikom nacionalne Direkcije.
- U interesu Grada Zrenjanina je da Poljoprivredna stručna služba proširi tržište i aktivnosti, na zadovoljstvo, pre svega, krajnjih korisnika – potrošača poljoprivrednih proizvoda. Velik problem nastaje ako se ponekad potkrade neka greška, a nema ko da iskontroliše neki proizvod, tako da je rad laboratorija i poljoprivrednih stručnih službi od velikog značaja – naglasio je gradonačelnik Janjić nakon razgovora s direktorom Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Slavoljubom Stanojevićem.