Kupljen reanimobil za zrenjaninsku bolnicu

U toku prošle, 2014. godine potpisan je Protokol o međusobnoj saradnji u sufinansiranju projekta “Nabavka i opremanje reanimobila za potrebe Opšte bolnice „Đorđe Joanović” u Zrenjaninu između Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Grada Zrenjanina i Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin.
Reanimobil koji je kupljen zahvaljujući tom projektu predstavljen je danas u zrenjaninskoj bolnici.

 

 

Kako je rečeno, protokolom su regulisani međusobni odnosi u sufinansiranju Projekta, radi nabavke neophodne opreme za zbrinjavanje bolesnika sa urgentnim potrebama i njihov hitan transport u referentne zdravstvene ustanove van Zrenjanina.

Vrednost učešća Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je 4.274.262,00 dinara, a Grada Zrenjanina oko 1.500.000,00 dinara. Sekretarijat je obezbedio sredstva za nabavku samog vozila, a sredstvima Grada ono je kvalitetno i adekvatno opremljeno (portabilni bazični defibrilator, portabilni EKG aparat-trokanalni, portabilni vakum aspirator, kardiološka stolica, daska za imobilizaciju, imobilizator za glavu, kragne za imobilizaciju, laringološki set sa torbom, transportni respirator sa torbom, torba sa opremom, portabilni pacijent monitor).

 

 

Kupovinom ovog vozila će se, pre svega, poboljšati reakcija u urgentnim situacijama.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Vesna Kopitović kazala je da taj sekretarijat i Vlada Vojvodine, kao osnivači, vode brogu o svojim ustanovama, a da će reanimobil, nabavljen u saradnji sa lokalnom samoupravom, biti u interesu svih građana.  

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je posetio bolnicu zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem, podsetio je da je lokalna samouprava u prethodne dve godine obezbedila 8 novih vozila za zdravstvenu zaštitu, pre svega za službu Hitne pomoći.

- Nadam se da će ovo vozilo i služiti svrsi, ono će služiti za prevoz pacijenata iz Zrenajnina prema većim kliničkim centrima i na ovaj način uspevamo da pokrijemo i problem kvalitetnog transporta do Beograda i Novog Sada - kazao je gradonačelnik. 

 

 

Direktorka zrenjaninske bolnice Gordana Kozovački kazala je novinarima da će reanimobil unaprediti resursne potencijale u sistemu zdravstvene zaštite u srednjem Banatu, za oblast urgentnih stanja, kao i da nabavka tog vozila diže sigurnost građana kada su u pitanju hitna stanja od čijeg rešavanaj zavisi nečiji život.

Bolnica najveći deo pacijenata uspe da zbrine, međutim, na dnevnom nivou postoji određeni broj slučajeva komplikovanih stanja i potreba za zbrinjavanjem na tercijarnom nivou, što opravdava ovakav projekat adekvatnog, optimalnog i pravovremenog transporta na tercijarni nivo zdravstvene zaštite. 

Direktorka Ona je navela i da je zrenajninska bolnica na istorijskom minomumu kada je reč o broju zaposlenih, što posebno otežava rad ove zdravstvene ustanove.

 

 

U martu mesecu je pri Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja oformljen Odsek: Prijemno trijažna ambulanta sa sanitetskim transportom pacijenata iz ustanove sekundarnog u ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Sanitetski transport za hospitalne pacijente u Opštoj bolnici Zrenjanin je startovao 25.03.2015. godine. 

 

 

Kako je danas rečeno, na mestu gde se do nedavno nalazila stara zgrada porodilišta, a koja je srušena, biće 

- Taj objekat bio je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ali smo ipak, posle analize troškova i efekata koje bismo imalio restauracijom zgrade, odlučili da je srušimo. Potrebne su pune tri godine da anuliramo sve administrativne prepreke, uskoro će taj krajolik biti lepa zelena oaza u krugu bolnice - dodala je Kozlovački.