Međunarodni dan Roma 8.april

-Savet za rodnu ravnopravnost i politika jednakih mogućnosti

 

Povodom 8.aprila-Međunarodnog Dana Roma, Savet za ravnopravnost polova na teritoriji grada Zrenjanina upriličio je radni sastanak, vezan za trenutno goruća pitanja, u ovom trenutku jedne od najranjivijih manjinskih grupa u Gradu Zrenjaninu i potencijalno najpodložnijoj diskriminaciji.

U razgovorima predstavnika Kancelarije za romska pitanja Grada Zrenjanina Dobrilom Nikolić i NVO “Zvezda vodilja”- Jozefom Nikolićem sa zamenikom predsednice Skupštine Grada Zrenjanina-predsednikom Saveta za rodnu ravnopravnost Ljubomirom Stanisavljevim, sekretarom Skupštine Milanom Mrkšićem i koordinatorkom za rodnu ravnopravnost-Ljiljanom Lazarević.

 

 

Romsko pitanje, a posebno romsko žensko pitanje, pitanje obrazovanja Roma, stanovanja (legalizacije objekata stanovanja), obrazovanja i uslova školovanja, njihove zdravstvene zaštite, zapošljavanja i učešća u političkom životu, goruća su pitanja za koje se u ovom trenutku iznalaze mogućnosti da koliko je to moguće ublaži u ovim uslovima, kao i da se učini sve ono što je moguće od strane lokalne samouprave.

Savet za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina, staviće ovu problematiku na prioritetno mesto u politici realizacije Akcionog plana Grada Zrenjanina, koji je donet u decembru 2014.godine i sprovodi se u saglasnost sa potpisanom Evropskom poveljom o rodnoj ravnopravnosti i obavezama koje iz toga proističu za Grad Zrenjanin.

Romsko pitanje je ovim dokumentom ne samo deklarativno već i stvarno postalo sastavni deo sveobuhvatnog i konkretnog delovanja zrenjaninske lokalne samouprave i rešavanja ovih nagomilanih problema, prilikom sprovođenja javnih politika Grada.

 

 

Trenutno na teritoriji grada Zrenjanina živi više od 5000 pripadnika romske populacije, koji pokušavaju da reše svoje elementarne potrebe i probleme sa kojima se susreću. 

Problemi su detektovani, saradnja i razgovori o tome šta je najbolje učiniti su u toku, i u skorije vreme očekujemo i nadamo se dobrim rezultatima - ističe predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Ljubomir Stanisavljev.

Poboljšanje komunikacije, otvorena podrška i zalaganje za jednake mogućnosti je samo jedan od odgovora u ovom trenutku.

U multikulturalnim i multietničkim društvima , kao što je i naše, jedna od najvažnijih preokupacija je oblast ljudskih prava, posebno manjinskih prava i prava najranjivijih grupa.

 

Savet za rodnu ravnopravnost