Potpisan ugovor između Grada Zrenjanina i GSP Beograd

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor JKP Gradsko saobraćajno Beograd  Željko Milković potpisali su danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće ugovor između tog preduzeća, odnosno Grada Beograda i Grada Zrenjanina kojim će se stvoriti uslovi za nesmetan nastavak prevoza putnika od Čente do Beograda.

Gradonačelnik Janjić je rekao da je potpisivanjem tog ugovora rešen veliki problem meštana Čente koji koriste autobuski prevoz do Beograda.

- Nadam se da će za njih ovo mnogo značiti, a ujedno zahvaljujem na razumevanju nadležnih u Gradskom saobraćajnom preduzeću i Gradu Beogradu. Ovo je samo mali segment saradnje koja nas očekuje u narednom periodu, jer ćemo sa Gradom Beogradom imati više potpisanih sporazuma i više zajedničkih akcija, pre svega oko strateškog projekta, izgradnje puta sa četiri trake od Beograda do našeg grada, što je od velikog značaja za stanovnike oba grada - rekao je Janjić.

   

 

Direktor GSP Željko Milković je rekao da je današnje potpisivanje primer dobre saradnje između dva grada.

- Imali smo mnogo problema u ovom prevozu koji datira od 2006. godine. Prvi ugovor potpisan je februara te godine i na tom potezu GSP konstato pravi gubitke. Imali smo nerazumevanje i da ne budem grub, ali moram da kažem, nesposobnost Mesne zajednice Čenta, da regulišemo prevoz i zaista smo bili pred ukidanjem prevoza za Čentu. Našli smo razumevanje u Gradu Zrenjaninu i kod gradonačelnika Janjića i njegovog zamenika Santovca, pronašli smo rešenje i to rešenje rezultira današnjim potpisivanjem ugovora - rekao je Milković.

 

 

Kako je rekao, na godišnjem nivou gubitak prevoza za GSP iznosio je 9 miliona dinara, što od 2006. godine iznosi gubitak za to preduzeće od preko 70 miliona dinara.

- U prethodnih desetak dana, prodato je 412 pretplatnih karata što je bila godišnja kupovina mesne zajednice Čenta. GSP ovim ne ostvaruje prihod već pokriva svoje troškove prevoza, ali izlazi u susret svojim korisnicima - rekao je on.

Uglješa Mitrović direktor Direkcije za javni prevoz Grada Beograda se zahvalio čelnicima našeg grada na brzoj reakciji u rešavanju problema.

-Voljni smo da pomognemo i u budućim projektima koji će biti realizovani, mi već znamo koji su to projekti i mislim da ćemo napraviti dobru priču za dalje - naveo je Mitrović.

 

 

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je kazao da prevoz neće koristiti samo meštani Čente, već i meštani okolnih sela, ali i deo ljudi koji živi u Beogradu.

- Ono što je činjenica jeste da je posledica neodgovornosti Mesne zajednice Čenta moglo biti obustavljanje ove linije za Beograd. Očigledno da su politika i politikanstvo imali za cilj da izazovu nezadovoljstvo stanovnika Čente, bez razmišljanja predstavnici Mesne zajednice bili su spremni da stanovnike ostave bez prevoza uz pravdanje da su krivci Grad Zrenjanin, Grad Beograd, odnosno rukovodstva ova dva grada. Mi smo stvar preuzeli u svoje ruke i rezultat je potpisivanje ovog ugovora i prodaja mesečnih karata za april koja se meri na godišnjem nivou. To jasno pokazuje potrebu stanovnika za ovim prevozom, ali i da se u politici ne treba voditi interesima partija već građana - rekao je Santovac.  

  

 direktor GSP Željko Milković

 

Milan Mrkobrad, odbornik Skupštine Zrenjanina, koji inače živi u Čenti kaže da je linija gradskog  prevoza ka Beogradu “žila  kucavica za Čentu” jer usluge  koriste učenici, studenti, a veliki je i broj radnika koji putuju za Beograd.