Potpisani ugovori o stipendiranju najuspešnijih učenika i studenata

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je danas ugovore sa 9 učenika i 18 studenata koji su, zahvaljujući odličnim rezultatima tokom dosadašnjeg školovanja i studiranja, stekli uslov za dobijanje bespovratnih novčanih sredstava Grada Zrenjanina za školsku 2014/15 godinu. Učenicima pripada iznos od 5.400 dinara na mesečnom nivou, a studentima od 8.400 dinara, s tim što će im stipendije biti isplaćivane tokom devet meseci.
 
 
Sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Zrenjanina, a za njih su mogli da konkurišu učenici drugog i viših razreda srednjih škola, kao i studenti druge i viših godina fakulteta, s prebivalištem u Zrenjaninu i uz stroge kriterijume koji se tiču, pre svega, postignutih rezultata i uspeha tokom školovanja. Učenici i studenti koji su ostvarili pravo i na republičku stipendiju, morali su, po zakonu, da se opredele samo za jednu. Posebne stipendije predviđene su i ove godine za studente sa invaliditetom i tu mogućnost iskoristilo je dvoje studenata. 
 
Osnovni kriterijumi za studente su bili da imaju prosečnu ocenu tokom studija najmanje 9,00, da nisu ponovili nijednu godinu studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina, da studenti osnovnih akademskih studija i osnovnih strukovnih studija nisu navršili 25 godina života, odnosno da studenti na akademskih studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama nisu navršili 27 godina života.
 
   
 
Učenici su morali da ispune osnovne uslove da su tokom srednjoškolskog obrazovanja ostvarili odličan uspeh, kao i da su u prethodnoj školskoj godini ostvarili pojedinačne rezultate na republičkim takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije osvajanjem jednog od prva tri mesta ili da su učestvovali na nekom međunarodnom takmičenju.
 
Potpisivanju ugovora prisustvovala je i članica Gradskog veća zadužena za kulturu, obrazovanje i informisanje Dubravka Bulovan Bengin, a prisutnima se prvo obratio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
- Grad Zrenjanin prepoznao je znanje kao najveću investiciju, a vas kao ljude koji će pokrenuti grad i želimo da investiramo u vas, da investiramo u znanje – poručio je gradonačelnik Janjić učenicima i studentima i dodao da se mnogo ulaže i u zrenjaninski fakultet i u visoku školu.
 - Želja nam je da što više srednjoškolaca pronađe mesto na našem fakultetu, ali i da stvorimo ambijent za one koji studiraju u drugim sredinama da imaju gde se vrate, da mogu da nađu posao. Zadaci su nam veliki, ali znamo da zajedno možemo mnogo toga da uradimo. Nadam se da ćete lako naći posao u našem gradu, da ćete ostati ovde i razvijati grad za nekoliko godina – zaključio je gradonačelnik Zrenjanina.
 
   
 
Dubravka Bulovan Bengin, koja je i predsednica Komisije za dodelu novčanih sredstava učenicima i studentima za postignute rezultate rada, istakla je da je zaista bilo zadovoljstvo pregledati prispelu dokumentaciju učenika i studenata koji su konkurisali za dobijanje novčanih sredstava.
- Iza tih odličnih ocena i visokih proseka stoji vaš ogroman rad i trud. Savesno ste radili, Grad je izdvojio maksimalno što je mogao, u okvirima mogućnosti, ali ste nam, istovremeno, zadali i velik zadatak – da kada završite fakultete, mi do tada obavimo naš deo posla i obezbedimo mogućnost da od svog velikog rada budete u prilici da časno, dostojanstveno i lepo živite, s istim entuzijazmom i energijom kako danas učite – poručila je Bengin Bulovan na današnjoj svečanosti u Gradskoj kući.