Prijem za učesnike međunarodnog košarkaškog turnira za kadete

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac priredili su danas u Gradskoj kući prijem za učesnike i organizatore međunarodnog košarkaškog turnira za kadete, koji se završava večeras u zrenjaninskoj "Kristalnoj dvorani". Prijemu su prisustvovali predstavnici svih osam klubova učesnika – igrači i rukovodstvo Reala (Madrid), Barselone (Barselona), Cibone (Zagreb), Stele Azuro (Rim), Partizana (Beograd), Sport's Worlda (Novi Sad), Svetog Đorđa (Žitište) i Proletera (Zrenjanin), kao i predstavnici organizatora – Damir Radončić, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i član UO Košarkaškog saveza Srbije Darko Karan, generalni sekretar Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanin Miodrag Ličina i generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura. 
 
 
Učesnici turnira nisu krili zadovoljstvo izvanrednom organizacijom i učinjenim naporima da se ovako jak košarkaški turnir, sa nekoliko veoma zvučnih imena, održi upravo u Zrenjaninu i poželeli organizatorima da on postane tradicionalan. Predstavnici klubova iz Zrenjanina i Žitišta istakli su da je izuzetna čast nadmetati se protiv ekipa poput Reala ili Barselone, a predstavnik KK "Sveti Đorđe" iz Žitišta Steva Kočalka otišao je i korak dalje, rekavši da za jedan klub iz tako malog mesta nastup na ovakvom turniru predstavlja svojevrsnu istoriju. 
 
Pozdravljaći sve goste i poželevši im da iz našeg grada ponesu što bolje utiske, gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da svakom Zrenjanincu treba da bude zadovoljstvo što se u našem gradu organizuje jedan ovako značajan turnir u širim razmerama i što su gosti našeg grada predstavnici klubova poput Reala, Barselone, Cibone, Partizana, Stele Azuro, kao i novosadskog Sport's Worlda, a izuzetnu priliku da se nadmeću s njima dobili su i zrenjaninski Proleter i žitištanski Sveti Đorđe. 
- U razgovoru s njima dobio sam informaciju da su svi oduševljeni kako je ceo turnir organizovan i ovom prilikom zahvaljujem se i organizatorima iz košarkaškog saveza, iz Sportskog saveza grada, Damiru Radončiću. Ovo je dobra poruka iz Zrenjanina da smo mi otvoren grad, grad koji je sposoban da organizuje velike sportske manifestacije. Potrudićemo se i da ovaj turnir postane tradicionalan, jer je velika poseta prethodnih dana pokazala da Zrenjanin nije, kako to neki tvrde, "mrtav grad ", već da je grad s perspektivom, što se pokazuje na svakom koraku – naglasio je gradonačelnik Janjić. 
 
 
Koordinator košarkaške akademije slavnog "kraljevskog kluba" iz Madrida Roberto Angulo kaže da će sa turnira u Zrenjaninu poneti najlepše utiske. Oni su imali problema pri samom dolasku, zbog štrajka kontrolora leta na aerodromima u Francuskoj, ali sve ostalo, po njegovim rečima, zaslužuje samo reči hvale.
- Veoma nam je drago što smo ovde, jer znamo koliko je teško organizovati jedan turnir sa ovakvim učesnicima. Posebno nam je zadovoljstvo što igramo u zemlji koja je poznata upravo po dobroj košarci – istakao je Angulo.
KK  "Real" i grad Zrenjanin imaju i jednu dodirnu tačku, koja je, u velikoj meri, i doprinela da se održi ovaj turnir – to je košarkaš Reala Dino Radončić, rođen u Zrenjaninu, gde je i načinio prve košarkaške korake u klubovima "Uno Grande" i "Storm", a potom preko Barselone stigao i u redove Reala. O njemu se veoma pohvalno izrazio i Roberto Angulo, rekavši da je u pitanju veliki talenat i da klub od njega dosta očekuje u narednim sezonama, a da on, kao igrač, može dalje napredovati. 
 
 
Predstavnik Reala uručio je gradonačelniku Janjiću i poseban poklon – košarkaški dres tog kluba, ali i zastavicu, fudbalsku loptu i monografiju fudbalskog kluba Real, potpisanu od strane najveće aktuelne zvezde te ekipe – Kristijana Ronalda. 
 
Ime košarkaškog kluba "Cibona" iz Zagreba vezuje se za nekadašnje najveće uspehe jugoslovenske košarke, a trener kadetske ekipe tog kluba Jozef Dulibić kaže da ga je u Zrenjaninu posebno impresionirao broj gledalaca na utakmicama turnira. 
- Zahvalio bih se organizatorima na pozivu za učešće na ovom izvanrednom turniru koji je organizovan da ne može biti bolje. Iznenadio sam se brojem gledalaca u oba prethodna dana, nedavno sam bio na utakmici Cibona – Cedevita, koju je pratilo 500 gledalaca, a juče ih je ovde bilo preko hiljadu. To govori o neverovatnom interesu, broju dece koja su prisutna i sve to gledaju, odraslih takođe, nisam bio ni na jednom turniru ovog uzrasta u Evropi koji je pratilo toliko publike – istakao je Dulibić. 
 
Inicijator održavanja turnira i jedan od organizatora, naš sugrađanin i nekadašnji rukometni reprezentativac Damir Radončić ističe da se turnir odvija i bolje nego što je zamišljeno, uz opasku da je bilo dosta sumnji da u Zrenjanin mogu doći ekipe poput Reala ili Barselone, dva svetska sportska  "brenda".
- Ja sam animirao sponzore, prijatelje iz sveta, ovdašnje organizatore i izuzetno sam zadovoljan posetom, a u finalu večeras očekujem i punu dvoranu. Sigurno da razmišljamo u pravcu da turnir postane tradicionalan i da ove ekipe i druge ekipe dođu naredne godine u još boljim sastavima, da Zrenjanin bude početkom aprila u potpunosti "grad košarke". Veoma sam zahvalan na dolasku ekipama Reala, Barselone, Stele Azuro i Cibone, koje su, uprkos brojnim obavezama, malom broju slobodnih termina i isplaniranom kalendaru za turnire i do godinu dana unapred, uspele da se organizuju i dovedu svoje selekcije – rekao je Radončić. 
 
    
 
On je iskoristio priliku i da se zahvali ljudima iz udruženja "Transplant heroji", kom je namenjen sav prihod humanitarnog dela turnira, a koje okuplja roditelje dece sa transplantiranim organima. 
- Danas ćete videti i decu s posebnim potrebama, koju smo posebno animirali i drago mi je da su se odazvali, imaju svoju sportsku sekciju i takođe će biti na terenu, igrati par minuta i biti deo ovog velikog turnira – rekao je Radončić. 
 
Međunarodni turnir u košarci za kadete – igrače uzrasta 16 godina – završava se večeras finalnom utakmicom u 19.30 časova, u kojoj će se sastati Real Madrid – Sport's World (Novi Sad). Prethodno će, u utakmici za treće mesto, od 15.30 časova, igrati Partizan i Barselona. Nakon finalnog meča uslediće i ceremonija proglašenja pobednika i svečano zatvaranje turnira, a najavljeno je prisustvo evropske šampionke u atletici Ivane Španović, nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca i jedinog Zrenjaninca koji je igrao u NBA ligi Žarka Čabarkape i glumca Vladimira Žuleta Aleksića, koji je u filmu "Žućko - Priča o Radivoju Koraću", tumačio lik našeg legendarnog košarkaša.