Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

U amfiteatru Visoke tehničke škole strukovnih studija danas je održana promocija Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u 2015. godini.

O takmičenju je govorio Vladimir Nikić, član organizacionog tima takmičenja NTI2015, kao direktorka škole Matilda Lazić i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, budući da je podršku u organizaciji pružio i Grad Zrenjanin.

 

 

- Osnovni motiv i misija Grada jeste da što više naših timova učestvuje na ovom takmičenju. Za ovih deset godina učestvovalo 2.000 timova, od toga 26 iz Zrenajnina i nadam se da ćemo ove godine uspeti da ih imamo i više. Grad će podržati sve timove, učesnike takmičenja, daćemo svu logistiku u smislu povezivanja sa privrednicima koji u sličnim delatnostima, da ih povežemo sa resornim ministarstvima i fakultetima. Naravno, želimo i da posebno nagradimo naš tim. Cilj grada i naše strategije razvoja jeste da soatnete ovde, da se u našem gradu zaposlite i da zajedno tazvijamo ovu sredinu - kazao je Radišić.

Direktorka Lazić je studentima, potencijalnim takmičarima kazala da bez inovacija nema inovacione delatnosti, kao ni razvoja škole. Ona je podsetila da je tim nastavnika ove škole 2013. Godine učestvovao na takmičenju i postigao vrlo značajne rezultate.

- To treba da bude podsticaj novim takmičarima i inovatorima da se ohrabre i ove godine upuste u takmičenje - dodala je Matilda Lazić.  

 

 

Predstavljajući takmičenje, Nikić je rekao da se u prethodnih deset godina, koliko se takmičenje realizuje, takmičilo preko 2.000 timova, dok je tek 26 timova bilo iz opštine Zrenjanin.

- Ovo je vrlo kreativna sredina sa puno pametnih ljudi i drago mi je da sam ovde - rekao je Nikić,

Cilj takmičenja je, kako je rekao,  promovisanje inovacionog kapaciteta i preduzetničke klime u Srbiji, kao i pomoć potencijalnim i postojećim “high-tech” preduzetnicima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije iznesu na tržište.

Učešće na Takmičenju, osim mogućnosti dobijanja novčanih nagrada, svim takmičarima obezbedjuje i stručnu pomoć u vidu besplatne edukacije kroz treninge i konsalting, kao i medijsku promociju, kako tokom, tako i nakon takmičenja. 

 

 

Rok za podnošenje prijave je 20.04.2015, a pobednik će biti poznat nakon finala, koje će se održati krajem decembra uz direktan prenos na RTS-u. Kao i do sada, pravo na učešće na takmičenju imaju timovi (od najmanje tri člana) koji će se takmičiti u jednoj kategoriji – Realizovane inovacije. Početni nagradni fond iznosi 5 miiliona dinara. 

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Privredna komora Srbije i Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije, dok medijsku podršku obezbeđuje RTS. Prijavljivanje  se vrši kao i prethodnih godina, putem interneta, na  adresi www.inovacija.org,  a važno je napomenuti i da jew predviđen početni nagradni fond koji iznosi 5.000.000 dinara, i on se deli među nagrađenim timovima.