U Zrenjaninu održan 19. Sajam zapošljavanja

U hali Medison održan je danas 19. Sajam zapošljavanja na kome je učestvovalo 27 poslodavaca koji su iskazali potrebu za 209 radnih mesta. Po rečima direktorke filijale za zapošljavanje Zrenjanin, Tatjane Mijatović, ovo je jedan od posećenijih sajmova i što se tiče poslodavaca, kao i odziva nezaposlenih lica. Ona je navela da su u toku republički i pokrajinski javni pozivi i da se očekuje da uskoro i lokalne samouprave raspišu javne pozive za subvencionisano zapošljavanje.

 

 

Zamenik generalnog direktora Nacionalne službe zapošljavanja Dragan Sikimić rekao je da se ove godine značajna finansijska sredstva, odnosno 2,8 milijarde izdavaja za mere aktivne politike zapošpljavanja.
- Krenuli smo na vreme, imamo iskustvo višegodišnje, obučen kadar, a ove godine imamo i sredstva tako da sam optimista, osnovano. Sve naše mere su usmerene ka smanjenju stope nezaposlenosti, a većina mera je upravljena na to da poslodavcima olakša poslovanje kako bi zaposlili još ljudi sa evidencije. Takođe, želeo bih da kažem da su naše mere upravljene ka tome da omoguće zapošljavanje kategorije teže zaposlivih lica, kao što su mladi bez iskustva i lica iznad pedeset godina, kao i osoba sa invaliditetom - rekao je on i dodao da će sve to imati i značajne rezultate.
- Ovde bih istakao principejlan stav, a to je dobra saradnja lokalne samouprave,  Nacionalne službe i poslodavaca. Tu se kreiraju realna radna mesta i ta dobra saradnja značajno doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti, kako na lokalu, tako, zbirno i na republičkom nivou - dodao je on.

 

 

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je obišao štandove i razgovarao sa poslodavcima i nezaposlenim Zrenjanincima, rekao je da se putem ovih sajmova u našem gradu do sada zaposlilo skoro 3.000 lica, a da su poslodavci pronašli adekvatne radnike.

- Činjenica je da je ovaj sajam jedan od najposećenijih, kada je reč o poslodavcima i zahvalni smo im na tome. Moram istaći i to da je akcionim planom zapošljavanja Grada Zrenjanina za 2015. godinu predviđeno 18 miliona dinra, od toga, 15,7 miliona na stručnu praksu i očekuje nas javni poziv u toku juna, dok je 2,3 miliona predviđeno za javne radove i isto u tom periodu očekujemo konkurs po tom pitanju - kazao je Santovac.

 

 

Kako je naveo, od 2012. godine, putem novih investicija ili proširenja investicija u gradu Zrenjaninu je u 28 pogona zaposleno 1.605 lica, na osnovu ugovora koji su sada potpisani sa investitorima koji su počeli, ili će započeti izgradnju pogona, planirano je zapošljavanje 1.690 lica.

- U toku sledeće nedelje očekujemo potpisivanje novih ugovora sa investitorima kako domaćim i stranim za naše industrijske zone i proširenje kapaciteta. Sve to u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja i privrednicima u našem gradu stvara uslove za smanjenje broja nezaposlenih lica - rekao je još Santovac.

     

 

Direktor pokrajinske službe za zapošljavanje Nebojša Kukić je istakao da se iz pokrajinskih sredstava unazad osam godina aktivno učestvuje u rešavanju politike zapošljavanja.

- U 2015. izdvojeno je 526 miliona za aktivne mere koje su već raspisane i u toku su javni pozivi za samozapošljavanje, novo zapošljavanje, stručnu praksu i javne radove. Ovim se planira zapošljavanje i angažovanje 3.500 lica koji će u sinergiji sa Nacionalnom službom znatno smanjiti broj nezaposlenih na evidenciji. Nezaposlenost se od februara prošle godine na ovamo svakog meseca smanjuje i već uporedni podatak, krajem marta kazuje da je oko 24.000 manje nezaposlenih u Republici, a od toga 12.000 nezaposlenih u manje u Vojvodini. Sve aktivne mere na republičkom, pokrajinskom i lokalu utiču na smanjenje broja nezaposlenih. Značajan doprinos su i ovi sajmovi gde svako treće lice u narednih šest meseci pronađe posao - rekao je Kukić.