Студија пошумљавања земљишта од стране ГИЗ-а за град Зрењанин

Представници Агенције за међународну сарадњу ГИЗ предали су Студију пошумљавања земљишта Градској управи Зрењанина. Брзо растућа стабла која би се користила као гориво на биомасу за градске котлове. Овај пројекат се реализује у још неколико градова у Србији, али оно што разликује Зрењанин од осталих, је то што се земљиште које ће се користити за узгој врбе класификује као класа пет, то јест земља најлошијег квалитета која се не може користити за ништа друго.
 
-Дрвеће се сади, сече после три године, преради у биомасу, чиме се добива не само јефтино, већ и енергетски ефикасно гориво - каже ГИЗ наглашавајући да се из врбе може добити много више биомасе него из кукуруза узгојеног на парцели исте величине.

Топлана у Зрењанину већ неколико година планира изградњу котла на биомасу. Али средства потребна за то немају ни топлани ни град, па је једно од опционих решења било јавно-приватно партнерство. То није само скуп котао, већ и потребна количина биомасе. У том погледу брзорастућа врба може бити корисна.

 

 

 

- Прошле године смо током студијске посете Немачкој, у организацији ГИЗ-а, имали прилике да видимо како раде њихове такозване ротирајуће плантаже. Такође смо посетили институт у баварском округу који се бави истраживањем квалитета биомасе. Тај институт је заинтересован за успостављање сарадње са Техничким факултетом „Михајло Пупин“ у Зрењанину, где би била отворена лабораторија за биомасу и енергетску ефикасност - каже заменик градоначелника Душко Радишић.
 
Објашњава да је та идеја и Студија настала из жеље локалне власти да грађанима обезбеде јефтиније грејање. Остале предности укључују пошумљавање, а с временом и побољшање квалитета тла.
 
- Јавно комунално предузеће Градска топлана већ је припремило пројекат ЈПП и његова примена би могла да почне и пре садње јер у Србији има доста произвођача дрвета.

 

Ако бисмо, рецимо, ове године посадили дрво, за три године имали бисмо капацитете топлане Зрењанин - истиче Радишић додајући да су, према студији Лајпциг института, најповољније парцеле у Мужљи, Арадцу и Ченти.