Министар Антић отворио је биоенергетско постројење у Ботошу: Комплетан 'зелени' систем

Данас је Министар рударства и енергетике Владе Републике Србије Александар Антић отворио електрану „Биоелектра“ у Ботошу, прву фабрику за производњу електричне енергије из биоплина на бази биомасе различитог порекла у овом региону. У првој фази инвестиција је вредна 2,5 милиона евра, а подржала ју је Влада Краљевине Холандије са 688.000 евра и грантом од 275.000 долара финансираним кроз пројекат „Смањивање баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Србији“. од стране Глобалног фонда за животну средину, који спроводи УНДП Организација у партнерству са Министарством рударства и енергетике.

 

 

Електрану је изградила компанија „Биоелектра“ Ботош, у власништву Бранислава Поморишког, као наставак активности компаније „Младост“ из истог села, која обрађује око хиљаду хектара земље, укључујући две жетве, захваљујући врло добрим и функционалан систем за наводњавање. Развој електране обухвата три фазе, од којих је свака снаге 600 кW, са очекивањима годишње производње електричне енергије сваке фазе од око 5 милиона кW. Као примарни производ електрана ће производити електричну енергију коју узима ЕПС, а секундарна производња биће енергија за грејање која се користи за грејање или хлађење и производња високо квалитетних органских ђубрива. Сировине обезбеђује сама компанија или кооперативни произвођачи.

 

 

Отварајући овај веома важан објекат, министар Александар Антић рекао је да је у питању заиста интелигентан пројекат са нула отпада “.

- У ствари, имамо земљу од неколико стотина хектара, са пољопривредном производњом и системом за наводњавање, са две жетве, тако да постоји довољно биомасе која, не утичући на цео систем, пружа материјале неопходне за рад једне такве електране - рекао је Министар.

 

- Имамо електричну енергију као главни производ, а такође грејну енергију и органска гнојива као нуспроизводе који се користе за исто тло. То значи да имамо комплетан круг који је савршен пример везе између "зелене енергије" и "зелене економије". Подржаћемо такве пројекте - рекао је Антић.

 

 
Он је додао да, иако је то мала електрана, важна је као пилот пројекат који би могао да буде пример целој Србији који би допринео циљевима наше земље која као чланица Енергетске заједнице југоисточне Европе има обавезу да обезбедити 27% укупне производње енергије из алтернативних извора до 2020. године.

 

 

Отварању је присуствовао његова екселенција, амбасадор Краљевине Холандије у Србији, Хендрик ван ден Дол, који је рекао да електрана личи на неки погон научне фантастике “.

 

- Ово је одличан пример онога што иновативна Холандска технологија може да донесе Србији. Имамо постројење које ће у будућности производити више МW и ово је примјер онога што сви радимо у Холандији и како то радимо. Ријеч је о одрживости, економији круга, рециклирању, заправо о иновативном економском развоју. Имали смо средства издвојена за такав пројекат и овде, у предузећу „Младост“, и захваљујући сарадњи са Министарством рударства и енергетике на челу са Александром Антићем подржали смо овај пројекат показујући да се такви пројекти могу спроводити и у Србији. Са друге стране желели смо да подржимо српску привреду и енергетски сектор да постане одрживији и ефикаснији - објаснио је амбасадор из Холандије.

 

 

Помоћник градоначелника града Зрењанина Душко Радишић нагласио је да је инвестиција важна из више разлога.
- Наша локална самоуправа подржава овакву производњу енергије, укључујући опцију грејања стаклених кућа, тј. за нови круг производње као и јавне зграде, у овом случају школу Ботош и нову спортску дворану, хотел који поново ради. План је изградња нових туристичких капацитета и базена. Све је то део наше шеме за развој руралних подручја, обезбеђивање нових радних места, унапређење инфраструктуре и заустављање миграција становништва из руралних подручја - рекао је Радишић.

 

 

Церемонији отварања биоелектране у Ботошу присуствовали су и представници холандске компаније „Домаћин“, извођач радова и представници Ерсте банке, лидера у финансирању активности алтернативних енергената, кредитном подршком изградњи био електрана.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3934/Botos_Energana_3.jpg