Gradonačelnik Janjić u Šenjangu i Pekingu: Zrenjanin evropski partner Slobodne zone Šenjanga, ''Linglong'' ozvaničio investiciju

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, na poziv čelnika grada Šenjanga, učestvovao je od 12. do 16. septembra na 18. godišnjoj konferenciji gradonačelnika u tom gradu i zajedno sa saradnikom, šefom Odseka za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Jovanom Vukanovićem, održao niz sastanaka i razgovora koji će rezultovati daljom privrednom saradnjom i novim investicionim projektima između Narodne Republike Kine, Republike Srbije, gradova Šenjang i Zrenjanin. 
 
 
 
Osim zapaženog učešća na godišnjoj konferenciji gradonačelnika, gde se delegacija Zrenjanina našla među 25 delegacija i gradonačelnika iz celog sveta, gradonačelnik Janjić održao je sastanak s gradskim čelnicima Šenjanga. Tom prilikom postignut je sporazum da Grad Zrenjanin, s našom Slobodnom zonom, postane evropski grad-partner novoformirane Slobodne zone u Šenjangu, koja se prostire na površini od 29 kvadratnih kilometara, a dogovoreno je i da visoka privredna delegacija iz tog grada u narednom periodu poseti Zrenjanin. Predstavnici Zrenjanina razgovarali su i s tamošnjim privrednicima spremnim da izmeštaju proizvodnju na evropsko tlo. 
 
 
Gradonačelnik se ponovo sastao i s potpredsednikom Narodne političke konsultativne konferencije Komiteta Šenjanga Čangom Jinghuiem, koji je predvodio petočlanu kinesku delegaciju prilikom njihove posete Zrenjaninu, 25. jula ove godine. Podsećamo, gradovi Šenjang i Zrenjanin potpisnici su dokumenta o uspostavljanju saradnje koja će se ostvarivati na osnovu uzajamno korisnih principa za promovisanje zajedničkog razvoja, a kroz saradnju u različitim oblastima.
 
Šenjang je glavni grad kineske provincije Liaoning u severoistočnom delu te ogromne zemlje, veliki je naučno-istraživački i univerzitetski centar i sedište brojnih multinacionalnih kompanija. Predstavlja kolevku moderne kineske industrije, čiju osnovu čini autoindustrija, hemijska industrija, prerada čelika i obojenih metala i prerada poljoprivrednih proizvoda. Dostigao je preko 8 miliona stanovnika i najbrže je rastući grad u Kini. 
 
 
U Pekingu je gradonačelnik Janjić održao sastanak s predstavnicima kompanije “Šandong Linglong”, dan pre nego što će oni razgovarati s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se nalazi u Narodnoj republici Kini na čelu visoke državne delegacije. Noćas je u Pekingu potpisan i prvi od 11 sporazuma i ugovora, između Vlade Srbije i kompanije “Šandong Linglong” o izgradnji fabrike za proizvodnju guma u Zrenjaninu, čime je ozvaničena ta investicija, vredna gotovo milijardu dolara. U ime Vlade Srbije sporazum je potpisao ministar finansija Siniša Mali.