Obeleženo sedam decenija postojanja Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih u Zrenjaninu svečano je obeležila značajan jubilej, 70 godina od osnivanja i početka rada. Tim povodom predstavnike organizacije primio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, a nakon prijema, u sali Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” upriličen je prigodni program. Prijemu u Plavom salonu Gradske kuće prisustvovali su predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić i predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin Nenad Vukeljić, s kojima su razgovarali zamenik gradonačelnika, kao i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave, Jelena Dragić.  
 
 
 
Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin spada među najaktivnije organizacije na teritoriji Srbije, a prema godini osnivanja (1948. godine) je najstarija u Vojvodini. Krovna organizacija, Savez slepih Vojvodine, osnovana je godinu dana kasnije, 1949. godine. Na teritoriji Vojvodine evidentirano je danas nešto više od 3300 slepih i slabovidih lica, od kojih oko 10 procenata teritorijalno pripada zrenjaninskoj organizaciji. Na nivou cele zemlje, Savez slepih Srbije ima oko 12000 članova, okupljenih u 45 organizacija.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac često je u kontaktu s predstavnicima Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih i prima ih u Gradskoj kući različitim povodima. Istakao je ovom prilikom da je Grad Zrenjanin prepoznat kao dobar partner ne samo kod lokalne organizacije slepih, već i od strane celokupnog Saveza slepih i slabovidih. 
“Savez slepih Srbije označio nas je kao jednu od devet lokalnih samouprava na nivou države koje su dale značajan doprinos razvoju i koje brinu o slepim i slabovidim licima. To priznanje je i obavezujuće, jer u narednom periodu moramo još više da radimo na tom planu, pored svih aktivnosti koje smo do sada realizovali. Finansiramo programski rad svih udruženja osoba s invaliditetom, tako i slepih i slabovidih, a ono što svi želimo jeste da ovaj ekonomski razvoj Republike i grada i priliv novih investicija rezultiraju i većim prilivom sredstava u budžet namenjenih upravo organizacijama koje vode brigu o osobama s invaliditetom”, naglasio je zamenik gradonačelnika. 
 
 
 
Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, kaže da su jubileji prilika da se ukaže na sve što je postignuto u dosadašnjem radu, ali i da se razgovara o problemima u vezi s egzistencijom slepih lica i njhovim pravima. Pohvalio je rad zrenjaninske organizacije i čestitao im na značajnoj godišnjici.
“Zahvaljujući korektnom odnosu lokalne samouprave, ovde u Zrenjaninu ta je vrsta solidarnosti nekako i očekivana i značajna, tako da je naša organizacija u Zrenjaninu jedna od boljih, među 45 organizacija koliko ih imamo u sastavu Saveza slepih Srbije, upravo zahvaljujući tom visokom stepenu integracije, jednom posebnom senzibilitetu koji imaju i lokalna vlast i druge institucije, pa i mediji, koji afirmišu kreativne i stvaralačke mogućnosti slepih”, kazao je Stošić i dodao da su brojni primeri, kakvih je dosta i u Zrenjaninu, da su slepe osobe veoma uspešni i stvaraoci i radnici, i da zavređuju tu vrstu pažnje, i lokalne samouprave i građana i države, uopšte.  
 
“Mnogo toga je urađeno za ovih sedamdeset godina, ima još problema koje treba da rešavamo i mi ćemo raditi na tome da obezbedimo sve ono što je potrebno za neki normalan život slepih osoba. Sam opstanak organizacije svih ovih godina dokazuje da je saradnja s Gradom bila uvek dobra, međutim, u današnjim vremenima način finansiranja često prouzrokuje neke dodatne probleme koje, u saradnji s Gradom Zrenjaninom i okolnim opštinama pokušavamo da rešimo, kako bi organizacija mogla da funkcioniše i dalje, u tempu kao i do sada”, kazao je predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin Nenad Vukeljić i podsetio da su slepi iz našeg grada u proteklim decenijama postizali zapažene rezultate i u okvirima nekadašnje Jugoslavije.  
 
 
“Bili smo tu, sada smo tu i bićemo i dalje, uz ostale građane našeg grada, ne tražimo nikakav poseban tretman u odnosu na druge građane, već samo određenu podršku kako bi mogli ravnopravni članovi društva”, zaključio je Vukeljić.  
 
Zamenik gradonačelnika u emotivnom obraćanju pozdravio je i učesnike svečane akademije u sali Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, da bi nakon toga bio održan prigodan umetnički program, u kom su se predstavili članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin, kao i drugi zrenjaninski umetnici.