Gradonačelnik na tematskom skupu u Privrednoj komori najavio nove investicije

Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Srednjobanatskog upravnog okruga organizovala je danas tematski sastanak Parlamenta privrednika u proširenom sastavu, a na temu “Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje”. U radu skupa učestvovali su Dragan Živković, predsednik Parlamenta privrednika, Radomir Radojčić, predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu, prof. dr Dejan Erić, dekan Beogradske bankarske akademije, Božana Jakišić, predstavnica Privredne komore Srbije i Ljiljana Matić, iz Privrednog suda u Beogradu. 
 
 
 
Pozdravljajući učesnike, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je na napore koji se čine da grad bude dobro mesto za investicije i za život, na broj novootvorenih radnih mesta tokom prošle i ove godine i na realizaciju velikih privrednih aktivnosti koje predstoje. 
“Najverovatnije do kraja ovog meseca ćemo otvoriti južnokorejsku fabriku “Eseks”, koja je položila kamen temeljac 14. marta. U martu naredne godine nas očekuje polaganje kamena temeljca za najveću grinfild investiciju u Srbiji, za izgradnju fabrike guma “Linglong Tajr” iz Kine, milijardu dolara ulaganja, samo nekretnina će koštati 250 miliona evra, 65 hektara će biti pod krovom, a pored te fabrike doći će još tri investitora, njihovih kooperanata. Završavamo pregovore s još dve italijanske firme o njihovom ulaganju u našim industrijskim zonama i sve su to dobre vesti, ne samo za Grad Zrenjanin, za našu privredu, već i za privredu cele Srbije”, obratio se skupu gradonačelnik i poručio da će mnogi privrednici iz Zrenjanina moći na različite načine, direktno ili posredno, da sarađuju s novim investitorima. 
 
 
 
“Niko ko je od 2005. godine ušao u našu industrijsku zonu nije zatvorio biznis, ili radi kako je krenuo ili proširuje svoje pogone. Nije to, naravno, uvek tako idilično, sigurno je bilo mnogo sporova, mnogi se rešavaju i sada u našim sudovima i drago mi je što država, Ministarstvo privrede, Ministarstvo pravde, Privredna komora, organizuju ovakve sesije s privrednicima i čine napore da posredovanje u privrednim sporovima postane praksa”, kazao je Janjić. 
 
Radomir Radojčić, sudija i predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu, istakao je značaj medijacije u rešavanju privrednih sporova, kao i dobru saradnju Privredne komore i Privrednog suda u postupku medijacije.
“Medijacija je način alternativnog rešavanja sporova koji se unapređuje, u zrenjaninskom sudu postoji info-pult u vezi sa tim, medijatori su određeni i mi upravo ovih dana potpisujemo sporazum o saradnji između suda i Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore u Zrenjaninu i uputićemo sva zainteresovana lica da svoje neke sporove i sukobe rešavaju alternativnim putem. Izuzetno je efikasna medijacija kod prijava potraživanja, u kojima obično učestvuje više zainteresovanih strana. To smanjuje troškove i ubrzava postupak, a sav taj proces odvija se pod nadzorom Svetske banke, koja finansira te projekte”, rekao je on i dodao da je postupak medijacije u privrednim sporovima u Zrenjaninu tek u povoju i da se radi na popularizaciji i upoznavanju javnosti s tom vrstom rešavanja sporova. 
 
Kazao je i da u Zrenjaninu trenutno ima 43 nerešena predmeta koja se tiču stečaja u preduzećima, što je najmanji broj među privrednim sudovima u Srbiji. 
 
 
 
Prof. dr Dejan Erić, dekan Beogradske bankarske akademije, govorio je o održavanju vitalnosti preduzeća, upoređujući to slikovito s ljudskim zdravljem.
“Imate preduzeća koja zdravo posluju, koja su vitalna, ali i ona koja pokazuju znake bolesti i današnja tema je vezana za pitanje kako da preduzeća ne zapadnu u krizu, kako pravilno donositi poslovne odluke, da se ne bi kasnije morale primenjivati metode medijacije, restrukturiranja ili stečaja. Slikovito, zdrav čovek razmišlja o rekreaciji, teretani, bolestan čovek o lekaru, a teško bolestan o hirurgu. Održavanje vitalnosti kompanije je jedna filozofija koja zasita podrazumeva čitav set odluka. Ključ je u dobrom menadžmentu, pravovremenom praćenju aspekata svog poslovanja, da ih porede sa prosecima koji postoje u njihovoj privrednoj grani, sa kretanjima u privredi i da blagovremeno identifikuju simptome i tu je vrlo slična situacija kao sa zdravljem. Svaka bolest počinje nekim simptomima. Bol i temperatura vas upozoravaju da morate nešto dublje da nalizirate, da pregledate, i onda otkrivate uzrok i kasnije uzroke pokušavate da otklanjate”, naveo je Erić.    
 
 
Direktor Regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Stankov rekao je da današnji skup nagoveštava dešavanja u toj oblasti u budućem periodu.
“Novim zakonima Privrednoj komori data je uloga medijatora, odnosno posrednika između dva subjekta i mi ćemo pokušavati na sve načine, zajedno sa sudom, da ne dođe do parnice. Praksa Evropske unije pokazala se kao veoma dobra. U Italiji je, na primer, više od 90 hiljada slučajeva medijacije bilo prošle godine, pri čemu je ušteda preko 126 miliona evra. Pokušaćemo taj primer dobre prakse da primenimo i u Srbiji i na taj način još više poboljšamo poslovnu klimu i u državi i na nivou Srednjobanatskog okruga”, istakao je Stankov.