Grad Zrenjanin dobio sredstva Ministarstva omladine i sporta za projekat “Obukom do posla”

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je u Beogradu prisustvovao svečanoj dodeli ugovora o realizaciji projekata iz oblasti omladinske politike. Svečanost potpisivanja ugovora sa lokalnim samoupravama i udruženjima, na osnovu javnih konkursa Ministarstva omladine i sporta u 2019. godini, upriličena je u Palati Srbija u Beogradu. Time je, ujedno, obeležen i Međunarodni dan mladih. 

 

Ugovorom koji je dodeljen Gradu Zrenjaninu odobreno je finansiranje projekta „Obukom do zaposlenja“, koji će Grad realizovati sa Tehničkom školom u Zrenjaninu. On podrazumeva obuku 20 mladih sa područja Zrenjanina, za zanimanje zavarivača, koje je, inače, deficitarno. Ministarstvo je kao podršku obezbedilo 1,7 miliona, a projekat je vredan 2,12 miliona dinara.

 

Gradonačelnik Janjić zahvalio se ministru Vanji Udovičiću i članovima stručne komisije, što su prepoznali napore zrenjaninske lokalne samouprave i odobrili sredstva za realizaciju projekta „Obukom do zaposlenja“. 

 

 

- Ovim projektom Grad će, u saradnji sa našom Tehničkom školom, obučiti 20 mladih zavarivača, što je veoma traženo ali deficitarno zanimanje kod naših poslodavaca. Zrenjanin, inače, predstavlja jednu od najatraktivnijih sredina za investiranje u Srbiji. To smo postigli dugogodišnjim planskim i strateškim aktivnostima i partnerskim odnosom prema svakom zainteresovanom investitoru – rekao je gradonačelnik Janjić, u obraćanju na skupu u Palati Srbija.

 

On je podsetio i da je u toku realizacija najveće privredne investicije ikada u Zrenjaninu i najveće direktne strane investicije u Srbiji - izgradnja fabrike pneumatika kineske kompanije „Linglong Tajr“, u vrednosti od čak milijardu dolara. 

- Samo ta investicija u potpunosti menja privrednu i infrastrukturnu sliku Zrenjanina i velikog dela Banata, a uz nju dolaze i druga ulaganja i novi poslodavci. Posebno ohrabruju podaci da je broj nezaposlenih lica u Zrenjaninu od 2012. godine smanjen za više od 6.000, a da je samo tokom prethodne dve godine, u novim i obnovljenim privrednim pogonima, posao našlo preko 4.500 Zrenjaninaca. Naš grad procentualno beleži najveći porast zaposlenosti u Republici Srbiji – naglasio je Janjić.

 

 

On je ocenio da najveći deo novozaposlenih čine mladi ljudi.

- Glavni zadatak je da mladim ljudima obezbedimo sve uslove za život i rad, da ostanu u svom gradu, u njemu zasnuju porodice i od njega stvaraju još bolje mesto za život. U ostvarenju tog cilja imamo izuzetnu saradnju sa pokrajinskom administracijom i Vladom Srbije, a posebno sa Ministarstvom omladine i sporta – istakao je Janjić.

 

On je podsetio da je Zrenjanin poznat kao grad sporta, grad olimpijskih i svetskih šampiona, ali i kao uspešan domaćin velikih sportskih manifestacija i utakmica. 

- Ponosni što smo smo proteklih godina završili izgradnju četiri sportske sale u našim selima, rekonstruisali „Medison“, najstariju sportsku halu u Srbiji, osposobili „Kristalnu dvoranu“ za velika međunarodna sportska takmičenja, a u toku je i rekonstrukcija našeg Gradskog stadiona – zaključio je Janjić.