Градоначелник: Постројење за пречишћавање воде почиње са радом и преузима водоснабдевање Зрењанина 24.01.2020

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић изјавио је данас на конференцији за новинаре, након обиласка постројења за прешишчавање воде за пиће, да ће постројење поново почети са радом и да ће до краја идуће недеље у потпуности преузети водоснабдевање у том граду.  
 
Водоснабдевање града водом са тог новог постројења за пречишћавање питке воде прекинуто је крајем децембра прошле године, јер, како је тада саопштено из зрењанинског ЈКП “Водовод и канализација”, квалитет воде не задовољава све потребне стандарде квалитета.
 
Од тада град водом, као и раније, снабдева “Водовод и канализација”.
 
Градоначелник Јањић је на данашњој конференцији за новинаре рекао да је у свакодневној комуникацији са инвеститорима и кабинетом премијерке Ане Брнабић, а да је последњи договор такав да постројење преузме комплетно снабдевање града водом до краја следеће недеље. 

Градоначелник: Постројење за пречишћавање воде почиње са радом и преузима водоснабдевање Зрењанина

Како је навео, очекује и да ће до тада постројење бити “комплетирано”, а све оно што се показало као слабост буде отклоњено.
“Врло брзо после тога очекујем и тестирање којима постројење мора да докаже да су задовољени сви параметри како је и уговором предвиђено, односно да вода мора да задовољи српске стандарде, а затим и коначно скидање забране коришћења воде из водовода” казао је још Јањић.
 
Вода у Зрењанину је решењем санитарне инспекције забрањена је за пиће још од 2004. године због недозвољене количине арсена у њој, а од тада је било више безуспешних покушаја решавања тог проблема. 

Градоначелник: Постројење за пречишћавање воде почиње са радом и преузима водоснабдевање Зрењанина

Јањић је данас рекао и да ће, без обзира на бројне проблеме, вишедеценијски проблем у граду коначно бити решен, а да ће Зрењанинци имати здраву пијаћу воду из градског водовода, најквалитетнију у околини.  
- Проблем воде за пиће у Зрењанину решава се од 1975. године, ми смо ти који се боримо да то урадимо, уз све препреке и недаће, јер оваква вода, каква је наша банатска, није нигде пречишћена, немамо од кога да “препишемо” решење, морамо сами да га нађемо и врло близу смо тога и близу смо скидања забране. И јутрос сам био у фабрици, буквално свакодневно проверавам оно што ми саопштавају инвеститори. Пречистач је радио од 4. септембра и комплетно снабдевање града ишло је преко њега. У сарадњи са Заводом за јавно здравље свакодневно смо радили шест мерења и дошли смо до квалитета воде без арсена, натријума, бора, и много боље воде него у већим градовима у Србији, једино је индекс обојености био спуштен са 60 на 12 јединица, а дозвољено је 5, и то је био проблем због ког није могла бити скинута забрана. Знамо шта треба још да се уради, мора да се замени јоноизмењивачка смола у предтретману, и то се сада решава - објаснио је градоначелник Јањић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5408/Gradonacelnik_press2019_0.jpg