Поглед из ваздуха на нове храмове - торњеви који мењају визуре села и града

Током последње деценије на територији Града Зрењанина, у самом граду и у насељеним местима, обновљено је, изграђено или се гради више православних храмова. Захваљујући ангажовању Епархије банатске, многобројних донатора и дародаваца, као и Града Зрењанина, који сваке године издваја одређена средства за активности свих верских заједница, из темеља су подигнута два нова храма у Зрењанину и пет у насељеним местима. 
 
То су први нови православни храмови после више од два века, а оно што им је заједничко, осим обнове духовности и саборности, јесте да су у питању објекти који су изгледом и архитектуром променили визуре насеља у ком су подигнути. Посебно је то приметно из птичје перспективе, из које се пружа најлепши поглед на храмове и најбоље дочарава њихова разноврсност.         
 
 
 
 
У Зрењанину су изграђени храмови Вазнесења Господњег, у насељу “Багљаш” и Светог оца Николаја, у насељу “Зелено поље”. Храм Светог оца Николаја, задужбину архитекте Војислава Девића, освештао је почивши патријарх српски Иринеј 14. јула 2018. године. Храм је у потпуности завршен у року од три године, од 2015-2018, а тренутно се изводе радови на изградњи парохијског дома, у порти храма.
 
На храму Вазнесења Господњег такође су завршени сви грађевински радови и прошле године почело је партерно уређење простора и платоа око храма. Урађене су приступне стазе и поплочане бехатоном, постављена декоративна расвета и уређена унутрашњост, преостало је да се ослика иконостас. 
 
 
 
 
У сеоским насељима, посебно је импресиван храм Свете великомученице Марине – Огњене Марије у Лазареву, који се интензивно гради. Пројектован је по узору на српске средњовековне манастире, а када се заврши биће један од највећих и најлепших у Банату, са два торња - звоника и куполама висине 17 метара. Три звона храма освештао је Епископ банатски Никанор 2011. године, а крст храма на централној куполи маја 2019. године. 
 
 
 
У веома кратком року, када је изградња храмова у питању, за само нешто више од две године, од темеља до окончања свих грађевинских радова подигнут је храм Свете Тројице у Книћанину. Ових је дана завршено и партерно уређење простора око цркве, а пристижу и сегменти иконостаса и очекује се његово скорашње комплетирање. Храм је овом селу на обали Тисе дао нове визуре, а мештани су у свом парку добили простор за саборовање и боравак у његовом окружењу.  
 
 
 
 
Поред побројаних, још три храма почела су да се граде из темеља - храм Светих Отаца седмог васељенског Сабора у Клеку, храм Светог деспота Стефана Лазаревића у Банатском Деспотовцу и храм Свете Тројице у Лукином Селу. Храм у Клеку освештан је 2016. године, а у току су радови на изградњи импресивног, 25 метара високог звоника, чиме ће у потпуности бити завршена градња и ове богомоље. Градња храмова у Банатском Деспотовцу и Лукином Селу одвија се нешто споријим темпом, али су у оба случаја грађевински радови одмакли и завршетак ће зависити од прилива средстава.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5899/Crkva_Bagljas_0.jpg