Поводом изложбе „Под сјајем звезда” градоначелник организовао пријем за аутора Бранислава Брајана Рашића, једног је од најпознатијих светских рок фотографа данашњице

Поводом изложбе „Под сјајем звезда – Изложба фотографија Брајана Рашића” градоначелник Симо Салапура организовао је данас у свом кабинету пријем за аутора Бранислава Брајана Рашића, једног је од најпознатијих светских рок фотографа данашњице.

 

 

Изложба ће бити отворена вечерас у Салону Народног музеја Зрењанин у оквиру манифестације „Недеља културе“. Кроз више од стотину фотографија на којима су музичке звезде које је фотографисао Рашић последње четири деценије, пред публиком ће бити прва ретроспектива која је приређена на подручју бивше Југославије. 

Култни рок фотограф Брајан Рашић био је сведок сцене/славе, енергије, екстазе и свега онога што чини атмосферу на концертној бини. Његов вишедеценијски опус рефлектује историју читавог једног цивилизацијског феномена званог - рокенрол.

 

 

Кустоскиња изложбе и ауторка текста у каталогу је Ивана Арађан, историчарка уметности из Народног музеја Зрењанин, а продуцент изложбе је Дарко Бађок. 

Бранислав Брајан Рашић током раних седамдесетих година, бележи рад локалних и гостујућих бендова. Каријеру рок фотографа започео је у југословенском музичком часопису Џубокс, 1979. године. Одлази у Енглеску и многи популарни извођачи и музичке иконе из света поп, рок, џез, кантри и блуз музике овековечени су његовом камером.

 

 

Фотографије музичких звезда Брајана Рашића налазе се у магазинима, књигама, на насловним странама музичких албума, изложбама које се приређују широм света, док те фотографије ексклузивно поседује водећа светска агенција Getty Images. У својој каријери дугој четири деценије, фотографисао је музичке светске звезде на преко 8000 концерата.

Изузетно важна ставка биографије, јесте Брајанова професионална сарадња са музичком иконом рок културе Дејвидом Боувијем, коме је био званични фотограф од албума Let's Dance (1983). Од 2006. године постаје званични фотограф култног бенда The Rolling Stones.

 

 

У оквиру изложбе Под сјајем звезда, Новом таласу дата је посебна пажња унутар контекста глобалне представе рокенрола. На Рашићевим фотографијама истичу се протагонисти  домаће сцене, односно Новог таласа, бендови Електрични оргазам, Идоли, и Шарло акробата.

Изложба ће бити доступна публици до 31. августа 2021. године. Покровитељи изложбе су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и верске заједнице и Град Зрењанин.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6106/brajan_00.jpg