Oбележено 80 година од стрељања Руже Шулман и Коче Коларова

Првог ратног лета у Зрењанину, 26. јула 1941. окупатори су, у знак одмазде, убили петоро антифашиста које су раније ухапсили, јер је партизански одред запалио жито, недалеко од места где се данас налази спомен-обележје, на “Бошњаковом салашу” у зрењанинском атару, поред пута за Михајлово. Животе су трагично изгубили наши суграђани Ружа Шулман, Владимир Коларов Коча, Франк Самуел Шандор и Кикинђани Алдан Тибериј и Стојан Арсенов. Овде је завршена љубавна прича Коче Коларова и Руже Шулман који су заједно отишли у смрт. Окупатори су Ружи Шулман понудили живот у замену да изда још некога од учесника отпора, али је она то одбила. 
 
 
 
Обележавајући овај датум и 80 година од погибије Руже и Коче, који су били симболи отпора против окупатора на почетку Другог светског рата, јуче су делегације Организације резервних војних старешина Зрењанина и Месне заједнице “Доситеј Обрадовић”, уз подршку Града Зрењанина, положиле цвеће на споменик и одале почаст жртвама фашизма.  
 
 
 
Резервне војне старешине последњих година, у оквиру својих активности сећања на жртве свих ослободилачких ратова, редовно посећују овај споменик и учествовали су у његовом уређењу у више наврата. Придружили су им се удружења грађана и Месна заједница “Доситеј Обрадовић”, на чијој територији се налазе насеље и улица које носе назив двоје стрељаних родољуба.
 
Пре две године почело је уређење простора око обележја, када је постављена пригодна плоча, која указује на симболику споменика и његовог аутора, арх. Тибора Бенцеа, а простор је оплемењен и постављањем стола и две клупе за одмор. Прошле године, ангажовањем Града Зрењанина и Завода за заштиту споменика културе, споменик је у потпуности обновљен и представља вредно сведочанство народног отпора фашизму и окупацији, пре тачно осам деценија.  
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6134/Spomenik_Mihajlovo_0.jpg