Покрајински секретар Иванишевић и градоначелник Салапура у посети “O&М Инжењеринг Групи” - пример узорне зрењанинске компаније с константним развојем

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетили су данас производне погоне компаније “O&М Инжењеринг Група”, која послује у индустријској зони „Југоисток – Ечка“ у Зрењанину. Непосредан повод за посету била је одлука Покрајинског секретаријата за привреду и туризам да тој компанији додели три милиона динара на основу Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава микро и малим привредним друштвима и предузетницима и та средства “O&М Инжењеринг Група” искористила је за набавку производне опреме у новоизграђеној хали. 
 
 
 
Компанија је основана 2006. године у Зрењанину са десетак запослених радника и једна је од првих која је почела с радом у зони „Југоисток – Ечка“, 2009. године, на површини од 6.500 квадратних метара. Ове године завршила је градњу нове производне хале површине 1.200 квадрата и запошљава око 120 радника. Оснивач и власник компаније је Мирко Угреновић. У  овом тренутку је водећа српска компанија у пројектовању, производњи, монтажи, пуштању у рад и одржавању процесне опреме у индустрији хране за људе и животиње, вештачког ђубрива, хемијској индустрији, индустрији грађевинског материјала, складиштења сировина и обновљивих извора енергије, пелетирању дрвета и агро пелета, силосно складишних капацитета… 
 
Из њихових инжењерско-производних капацитета у Зрењанину перманентно излазе техничка решења како за комплетне фабричке системе, тако и за поједине делове система, производних линија и опреме по систему кључ у руке.
 
 
 
Директор компаније Мирко Угреновић захвалио се на помоћи Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, као и локалној самоуправи, на доброј сарадњи и разумевању за потребе привредника и улагача у новим зрењанинским индустријским зонама. 
- Могу слободно рећи да су ова средства дошла у правом тренутку. Ове године смо инвестирали у нови производни погон и опремили га потпуно аутоматским машинама које смо до сада имали, али смо их проширили са капацитетима крајем прошле године - робот за заваривање, најсавременији који у овом тренутку постоји у свету је дошао уз помоћ ових средстава. Нећемо заостајати ни за једном светском компанијом која производи овакву или сличну опрему, рекао је Угреновић и навео неке од актуелних пословних инвестиција. 
- Доказ тога јесте наш излазак на афричко тржиште, уз овај део који радимо у Европи, а такође, марта ове године потписан је уговор и за Северну Америку, у Северној Каролини, реч је о једном озбиљном пројекту са фабриком хране за кућне љубимце „Пет фуд“. Када говоримо о кадровима, успели смо да задржимо оно што имали од кадра, понашамо се као велики европски фудбалски клубови, односно ценимо и стимулишемо рад својих кадрова, како помоћних, тако и квалификованих радника, пре свега инжењера и квалитетне радне снаге. Од нас се ретко одлази, трудимо се да задржимо радну снагу и за сада успевамо да се одржимо - наводи Угреновић.
 
 
 
О значају и подршци фирми и на који начин још локална самоуправа може да помогне, говорио је градоначелник Зрењанина, Симо Салапура.
- Слика развоја компаније “O&М Инжењеринг” је заправо слика развоја нашег града, да је породична компанија која је почела пре 15 година постала значајна у свету и да од једног регионалног, локалног произвођача, сада долазимо у ситуацију да они своје производе пласирају и на европско тржиште, Сједињених Америчких Држава, али и на афричко тржиште. Веома значајна чињеница је да овде имамо преко 120 запослених радника, углавном су то Зрењанинци и ми као локална самоуправа чинимо све што можемо како би пружили подршку нашим инвеститорима који се овде развијају. Пре 15 година ова индустријска зона није била овако попуњена, а сада имамо сталну потребу и сталну тражњу нових инвеститора за парцелама у њој. Такав је случај и са овом компанијом која је ове године проширила капацитете, а додатни привредни замах у развоју нашег града је долазак компаније “Линглонг,” као и градња ауто-пута, што ће умногоме олакшати функционисање свих инвеститора који функционишу у овој индустријској зони, рекао је градоначелник Салапура и изразио захвалност Покрајинском секретаријату и Покрајинској Влади који пружају подршку, и сматра да заједничком подршком и Владе Републике Србије, као и локалне самоуправе може се помоћи инвеститорима који желе да инвестирају, не само у град Зрењанин, већ и на територији читаве државе.
 
 
 
- Преко 200 субјеката на претходном конкурсу Покрајинског секретаријата је добило средства, али оно што је можда важније је то да смо успели да сачувамо преко четири ипо хиљаде радних места на територији АП Војводине и на основу тог конкурса планирамо да отворимо још 500 нових - рекао је покрајински секретар Ненад Иванишевић и додао да ће се потрудити да посети што већи број апликаната и лично се увери на који начин се користе додељена средства.  
- Подсетићу да је буџет секретаријата у односу на прошлу годину увећан преко 60% и то је велика обавеза, поверење које је дато мени као секретару и нама сарадницима у секретаријату, и зато хоћу да обиђемо што већи број локалних самоуправа и да поразговарамо са привредницима и да видимо где можемо да помогнемо да конкурси буду бржи и једноставнији, а исто тако да са представницима локалних самоуправа видимо шта је то што још можемо помоћи - рекао је покрајински секретар Иванишевић и најавио да ће у наредних месец дана доћи опет у Зрењанин да разговара са градоначелником и његовим сарадницима, на тему туризма, јер је то грана која се брзо развија и да на територији АП Војводини има повећање од 40 одсто ноћења домаћих туриста и да се очекују доласци страних гостију, као и да је идеја да у средствима која се очекују у наредном периоду посебан акценат буде на развоју туризма у локалним самоуправама.
 
 
 
Привредни развој града Зрењанина и долазак великих компанија Иванишевић оцењује као исправну политику Владе Републике Србије, уз подршку Покрајинске Владе, као и правим избором људи на челима локалним самоуправа, јер увек зависи како ће одреаговати локална самоправа.
- Зрењанин је одличан пример како реагује локална самоуправа, али, наравно уз подршку републичке Владе. Очекивања од ауто-пута јесу велика и његовом изградњом ће се убрзати транспорт и привреда. Зрењанин јесте пример како треба да ради једна локална самоуправа, са јединственим циљем привлачења инвеститора, а крајни циљ је запошљавање људи, закључио је Иванишевић.
 
“O&М Инжењеринг Група” сарађује са зрењанинском фирмом „Техноградња” и италијанском „Техноструктуре”. Изашли су и ван граница Србије и успешно послују са холандским, немачким и италијанским фирмама. Посебно истичу холандску фирму CPM (Си-Пи-Ем) у области аграра и обновљивих извора енергије, пелетирања, млевења како сточне хране, хране за људску исхрану, тако и у производњи дрвеног пелета. Послују и са водећим компанијама у Србији у области аграра - компанијама “Матијевић”, “Делта Аграр”, “Данубиус”, “МК Комерц”, за које су реализовали различите пројекте.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6161/OM_Inzenjering_poseta_0.jpg