Меморандум о сарадњи на пројекту "ЦИРКЛ" - прикупљање и управљање електронским отпадом креће од најмлађих суграђана

Меморандум о сарадњи на пројекту “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Адрион - ЦИРКЛ” потписан је данас у Градској кући, а трианест потписника договорило се о принципима партнерства у области прикупљања и управљања електронским отпадом, с акцентом на активностима које ће се реализовати у зрењанинским основним и средњим школама. 
 
Узимајући у обзир важност заједничких напора и сарадње у области заштите животне средине у управљању електронским и електричним отпадом, сарадњи и изградњи партнерстава и промоцији правилног управљања отпадом у циркуларној економији региона, Меморандум о сарадњи са Регионалним центром за друштвено-економски развој Банат (партнером на пројекту) потписали су корисници пројекта: Град Зрењанин, предузеће ЕКО-МЕТАЛ Врдник, ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин, Факултет за примењену екологију ФУТУРА Београд, Технички Факултет “Михајло Пупин“ Зрењанин, Зрењанинска гимназија, Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“, Техничка школа Зрењанин и четири основне школе из Зрењанина: “Петар Петровић Његош”, “Соња Маринковић”, “Ђура Јакшић” и “Жарко Зрењанин”.
 
 
 
 
Пројекат “ЦИРКЛ” финансира Европска унија у оквиру Interreg Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 – АДРИОН, са циљем унапређења и ширење знања о практичној одрживости принципа циркуларне економије, кроз заједнички приступ који укључује пословне субјекте, административне и финансијске организације, као и цивилно друштво у урбаним срединама, где се производи највећа количина отпада и где се истовремено могу применити иновативно-циркуларни пословни модели.
 
О суштини и значају пројекта су говорили градоначелник Зрењанина Симо Салапура,  директорка РЦР Банат Ирена Живковић, пројект-менаџер Бранислав Милосав и директор ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин Немања Милинковић. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура указао је на значај пројеката прекограничне и регионалне сарадње и коришћењу фондова Европске уније у многим областима, у чему Град Зрењанин има снажну подршку Регионалног центра за развој “Банат”. Истакао је да ће локална самоуправа, уважавајући стратешка опредељења наше државе и узимајући у обзир важност и значај заштите животне средине, у наредном периоду бити максимално посвећена пројектима и активностима у овој области.
- Уз област заштите животне средине неодвојиви су и појмови енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, у чему такође настојимо да будемо међу водећим градовима у Србији. Издвојили смо највећа средства на конкурсу за мере енергетске санације објеката, више од 400 грађана се пријавило за субвенције, отворили смо први Центар за енергетску ефикасност у Банату, пустили у рад соларну електрану на згради диспанзера, финансирамо куповину бицикала, што уз еколошки укључује и здравствени аспект, у припреми су и нови пројекти и биће их све више. Свесни смо важности “Зелене агенде” и намера нам је да Зрењанин постане енергетски ефикаснији град, као и да грађани подигну ниво знања и свести о значају енергетске ефикасности и заштите животне средине - рекао је градоначелник и подсетио да је Град Зрењанин недавно потписао уговор о преузимању електронског отпада са званичним оператером ЕКО-МЕТАЛ из Врдника, чиме је начињен први неопходан корак за наставак активности на пројекту “ЦИРКЛ” и примени циркуларне економије.
 
 
 
 
- Потписивањем Споразума о сарадњи стварамо платформу која нам омогућава да заједнички делујемо. Учешће факултета, средњих и посебно основних школа, доноси можда и највећу корист на пројекту - подизање свести код младих о значају правилног одлагања отпада. Пилот-акције предвиђене на пројекту подразумевају управо ангажман најмлађих, прикупљање и одвајање електронског отпада и награде за најбоље учеснике. Ништа мање значајно је и укључивање у пројекте од стране јавних и комуналних предузећа, које подразумева и примену нових знања и технологија, сарадњу са ино-партнерима и наравно, коришћење европских фондова за набавку нове опреме и модернизацију рада - казао је градоначелник Симо Салапура
 
ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин имаће кључну улогу у овом пројекту, и у наредном периоду предвиђена је набавка посебних контејнера за прикупљање електронског и електричног отпада, где ће ово предузеће имати улогу координатора у будућим активностима. 
 
Истраживања су показала да чак 41 одсто грађана Србије електрични и електронски отпад одлаже као и кућно смеће и баца га у контејнере. Кроз пројекат “ЦИРКЛ” радиће се на едукацији и информисаности грађана, с циљем да се тај проценат смањи, те да Зрењанин и у овој области постане пример осталима у Србији. 
 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6198/projekat_circleDSC_0.jpg