Градоначелник у обиласку радова на уређењу каналске мреже: вишемилионска средства за 67 километара канала у 12 катастарских општина

“Након вишедеценијског запостављања и неодржавања каналске мреже, последњих неколико година Град Зрењанин издваја значајна средства за ову област, важну и за развој пољопривреде и за одбрану од поплава. Ове године, заједничким средствима, у партнерству са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Јавним предузећем “Воде Војводине”, издвојено је више од 34 милиона динара, од тога је износ којим је партиципирао Град Зрењанин 20 милиона. Планирано је да се уради 67 километара каналске мреже у 12 катастарских општина на територији града”, изјавио је данас градоначелник Зрењанина Симо Салапура, након обиласка радова на уређењу система за одводњавање „Међуречје“ у околини Јанковог Моста.  
 
 
 
 
Он је још рекао да се радови одвијају планираним темпом и да ће бити завршени по уговореном року, до 30. новембра. Додао је и да се размишља о буџетским средствима за ту намену и у наредној години, у складу с плановима и анализама локација од стране Града Зрењанина, Покрајинског секретаријата и ЈП “Воде Војводине”, као и ВПД “Средњи Банат”.  
 
 
 
 
На основу потписаног уговора о уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта, радови се тренутно изводе, или ће се извести, у катастарским општинама Книћанин, Мужља, Чента, Ечка, Банатски Деспотовац, Тараш, Меленци, Јанков Мост, Перлез, Клек, Бело Блато и Лазарево, а извођач је Водопривредно привредно друштво “Средњи Банат“. Вршилац дужности директора тог предузећа, Милош Радосављевић, каже да су на терену у околини Јанков Моста ангажовани багери и трактори на уклањању вегетације и измуљавању каналске мреже, у функцији одводњавања и побољшања карактеристика каналске мреже.
 
“Овај каналски систем, “Међуречје”, специфичан је по томе што се налази између два Бегеја, пловног и старог, а служи за прикупљање сувишних вода с пољопривредног земљишта. Уз радове које ћемо извршити, биће спреман за сезону одводњавања која предстоји, а то је неки период зима - пролеће. Паралелно са овим радовима, изводимо радове и на системима у другим катастарским општинама, а предстоје нам још радови на територији Меленаца, Белог Блата, Мужље и Лазарева. Последњих година, поред неких наших редовних активности на одржавању водних објеката у Средњем Банату, присутни су и значајној мери и радови на “појачаном одржавању”, које финансирају локална самоуправа и АП Војводина, преко свог Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и захваљујући свему томе, можемо рећи да је каналска мрежа заиста у много бољем стању него што је била пре десет и више година”, рекао је Радосављевић. 
 
 
 
 
Град Зрењанин и ВПД “Средњи Банат“ остварују одличну сарадњу. У надлежности тог предузећа је 3.124 километара каналске мреже, 35 црпних станица, 309 километара одбрамбених насипа, али и 2.200 пропуста и мостова, што говори о комплексности ове материје и степену њихове одговорности, укључујући и актуелне радове који се одвијају у складу с планираном динамиком и роковима.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6263/dtd_0.jpg