У касарни зрењанинског гарнизона Војске Србије свечано обележен дан Команде за развој Банатске бригаде

У касарни “Народни херој Светозар Марковић Тоза” у Зрењанину данас је свечано обележен дан Команде за развој Банатске бригаде, 17. новембар, који се обележава заједно с Празником града Зрењанина, односно даном ослобођења града у Првом светском рату. 
 
У том светлу одржана је и свечана академија, у присуству челника зрењанинског гарнизона Војске Србије, локалне самоуправе, Средњобанатског управног округа, цивилних лица на служењу у Војсци Србије, као и представника институција, јавних установа и удружења са територије града. 
 
 
 
 
У име Града Зрењанина свечаности је присуствовао и обратио се заменик градоначелника Саша Сантовац. Обраћајући се присутнима, истакао је да Град Зрењанин данас слави један од најзначајнијих датума у историји града, дан ослобођења у Првом светском рату и евоцира успомене на наше славне претке и њихове херојске војничке подвиге. 
- Поносимо се том нашом славном историјом, поносимо се и нашом војском, сећамо се наших ослободилаца и данас радимо много тога да овај град буде добро место за инвестирање, за живот и за рад. То је наша дужност и обавеза према свима који су у прошлости имали снаге и жеље да остваре велике историјске промене, да свом народу донесу слободу и обезбеде сигурну будућност својим потомцима. Одужујемо им се великим инвестицијама, новим радним местима, почињемо реализацију још две капиталне инвестиције - изградњу централног пречистача отпадних вода за град и изградњу ауто-пута ка Београду и Новом Саду, којима мењамо комплетну привредну слику овог дела наше земље - рекао је, између осталог, Сантовац и нагласио да Град Зрењанин остварује веома добру сарадњу са гарнизоном и Командом за развој Банатске бригаде.
 
 
 
- Осим што заједнички учествујемо на обележавању најзначајних датума из наше историје, реагујемо и када су у питању било какве кризне ситуације или је неопходно организовати неку хуманитарну акцију. Искрено се надам, што желим наравно и вама, да што више учествујемо у обележавању празника, а што мање у решавању кризних стања - поручио је Сантовац припадницима Војске Србије у Зрењанину. 
 
Командант Команде за развој Банатске бригаде и зрењанинског гарнизона, пуковник Александар Дедић, истакао је да је у победничком наступању српске војске, новембра 1918. године, команда Прве армије, на челу са војводом Петром Бојовићем, донела одлуку да јединице Другог пешадијског пука “Књаз Михаило”, “Гвозденог пука”, пређу Дунав и ослободе Банат. 
- С посебним пијететом гајимо сећање на подвиг пуковника Драгутина Ристића и улазак његовог батаљона у Велики Бечкерек, чиме је остварена вековна жеља нашег народа са ових простора да живи уједињен са својом матицом и својом браћом јужно од Дунава. Србија је слободу у Великом рату платила жртвом милион и три стотине хиљада становника, што је представљало трећину њеног укупног становништва у то време и што је, процентуално, значило највише жртава међу свим земљама савезницама у рату - рекао је пуковник Дедић. 
 
 
 
Говорећи о актуелном тренутку, навео је да је у претходном периоду, који је карактерисала борба против епидемије, реализовано више сложених задатака. 
- У склопу задатака “прве мисије”, посебна пажња посвећена је обуци лица резервног састава, дела ратне јединице, уз реализацију тактичке вежбе у теренским условима. Припадници јединице успешно су ангажовани на задацима “треће мисије”, конкретно у пружању подршке цивилним органима власти на смањењу последица изазваних коронавирусом. Обезбеђивали смо болнице, заводе за заштиту здравља, установе за смештај старих и немоћних, реализовали снабдевање водом, обезбеђивали шаторе, кревете и ћебад. Припадници јединице ангажовани су и на задацима “друге мисије”, односно активно учествују у мировним операцијама, где бих посебно истакао ангажовање на очувању мира у Републици Либан - говорио је пуковник Александар Дедић о активностима припадника зрењанинског гарнизона Војске Србије и Команде за развој Банатске бригаде.     
 
 
 
Свечаност у касарни “Народни херој Светозар Марковић Тоза” увеличали су, својим наступима, и уметници - Милица Досковић, чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду и Јовица Јашин, глумац Народног позоришта “Тоша Јовановић” у Зрењанину. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6294/dan_oslobodjenja_2021_00.jpg