Малолетни починиоци кривичних дела ће друштвено користан рад обављати и у Црвеном крсту, Геронтолошком центру и центру “Мост”

Директорка Центра за социјални рад града Зрењанина Оливера Лисица потписала је протокол о сарадњи ради извршења васпитних налога од стране малолетника са Црвеним крстом Зрењанин, Геронтолошким центром Зрењанин и Центром за пружање услуга социјалне заштите града Зрењанина - “Мост”. Центар за социјални рад града Зрењанина до сада је потписао протоколе са предузећем “Чистоћа и зеленило”, са месним заједницама и са удружењем грађана “Зелене шапе”.
 
Оливера Лисица истакла је да је уочљив пораст броја предмета везаних за малолетнике са проблемима у понашању и у сукобу са законом, те да ће због тога активности Центра и у 2022. години више бити усмерене ка тој популацији. 
 
 
Појаснила је да Центар за социјални рад, на основу правоснажног судског решења којим је  малолетнику изречена васпитна мера - посебна обавеза да се без надокнаде укључи у рад хуманитарних организација или у послове социјалног и еколошког карактера, упућује малолетника у неку установу, јавно предузеће, удружење где ће обављати друштвено-користан рад.
 
Сврха те васпитне мере јесте да се утиче на развој и јачање личне одговорности малолетника, на васпитавање и правилан развој његове личности, како би се обезбедило његово поновно укључивање у друштвену заједницу и мора бити усмерена првенствено на уклањање штетних последица кривичног дела због чијег чињења му је изречена та мера.
- Данашњим потписивањем малолетни починиоци кривичних дела ће друштвено користан рад обављати у тим установама са којима добро сарађујемо и по другим питањима јер смо сви у области социјалне заштите - казала је Лисица.
 
 
Секретарка Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић казала је да, будући да је њихова основна мисија помоћ човеку у невољи, људи у Црвеном крсту и овога пута желе да покушају да помогну младим људима који су се нашли на странпутици на самом почетку свог живота.
 
Директорка центра “Мост” Невена Монтресор казала је да оно што Центар може да понуди јесте да малолетници раде на развијању и јачању својих одговорности и да ће се увек наћи нека задужења где ће морати да покажу одређени степен одговорности и зрелости, а све у циљу јачања емпатије и друштвене одговорности.
- Моћи ће да помогну деци са развојним потешкоћама у смислу локомоције, у смислу чак одржавања неких радионица, одржавању дворишта или сличног, увек има посла на којима могу бити ангажовани - рекла је она. 
 
На евиденцији Центра за социјални рад у Зрењанину током 2020. године било је укупно 105 малолетника са проблемима у понашању и 442 малолетника у сукобу са законом.
 
Фотографије: портал "I love Zrenjanin"  (www.ilovezrenjanin.com

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6329/Centar_za_soc_rad_Protokol_0.jpg