Јентај међу братским и пријатељским градовима града Зрењанина, споразум о успостављању односа добио и место у Градској кући

Град Јентај, у Народној Републици Кини, последњи је с којим је Град Зрењанин озваничио сарадњу и споразум о томе потписан је 6. децембра прошле године, истовремено у Новом Саду и Јентају. Након што су размењени потписани документи, Јентај је заузео место у делу зрењанинске Градске куће, пред кабинетом градоначелника, где су изложене све повеље и споразуми о братимљењу, пријатељству или сарадњи, које је град успоставио у претходном вишедеценијском периоду. 
 
 
Први такав званичан споразум потписан је 28. маја 1966. године у чешким Теплицама, потом је октобра исте године озваничена сарадња с мађарском Бекешчабом, а наредне године и с румунским Арадом. Та два града, у суседним државама, некако су се издвојила као најчешћи сарадници и партнери у бројним активностима и пројектима, те је с њима споразум у два наврата и обнављан. Последње повеље, које су изложене у Градској кући, датирају из 29. маја 2002. године (Арад), односно 29. августа 2003. године (Бекешчаба). Само дан касније, 30. августа 2003. године, успостављен је и протокол о сарадњи с најближим градом у Румунији, Темишваром. 

У међувремену, као куриозитет је забележена збирна Повеља о братимљењу, коју је Зрењанин потписао 7. септембра 1974. у Травнику са још седам градова, по једним из свих тадашњих југословенских република и покрајина, како је већ у том времену било уобичајено. На тој повељи стоје потписи тадашњих председника општина Горњи Милановац (Србија) Камник (Словенија), Котор (Црна Гора), Пећ (АП Косово и Метохија), Славонска Пожега (Хрватска), Струмица (Македонија), Травник (Босна и Херцеговина) и Зрењанин. 
 
 
Крајем 2019. године стигао је у наш град званични допис из Травника и иницијатива о поновном успостављању сарадње између ових градова, о чему се Град Зрењанин позитивно изјаснио. Међутим, пандемија коронавируса је условила одлагање те замисли, али ће о њој свакако још бити речи. 
 
Зрењанин је у овом веку озваничио сарадњу с три града и општине у братској Републици Српској, и то са срединама с којима су интензивни контакти датирали из знатно ранијег периода: Лакташи (Повеља из 11. априла 2008. године), Требиње (19. август 2013. године) и Бијељина (24. септембра 2018. године). Изложене су у Градској кући и повеље потписане са бугарским градом Бела Слатина (3. март 2010. године), градовима у Руској Федерацији Ногинск и Ухта (3. јун 2013, односно 29. септембар 2014. године), мађарским градом Ђула (7. фебруар 2015. године), као и српским срединама у Хрватској (Општина Крњак, 20. јануар 2014. године) и на Косову (Општина Штрпце, 1. децембар 2012. године).  
 
 
Интензивнија или ређа сарадња, чешће или ређе међусобне посете и заједничке активности, карактеристика је готово свих побројаних успостављених контаката. У том смислу, ускоро ће и пут далеког Јентаја кренути документ с предлозима и модалитетима сарадње између два града. Даљине су све мања препрека по међусобне односе, а користи од потенцијалне сарадње све бројније. Сигурно је да урамљен Споразум о успостављању пријатељских односа са градом Јентај неће бити и последњи који Град Зрењанин у својим летописима има. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6413/tabla_jentaj_0.jpg