Градоначелник у Аранђеловцу на додели уговора о суфинансирању програма енергетске санације за 2022. годину: Зрењанин улаже скоро 30 милиона динара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас у Аранђеловцу свечаности доделе уговора о суфинансирању програма енергетске санације за 2022. годину. Град Зрењанин у овој години уложиће скоро 30 милиона динара у Програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, од којих су 15 милиона динара буџетска средства локалне самоуправе, а 14,5 милиона динара износи субвенција Министарства рударства и енергетике Републике Србије, преко Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности. 
 
 
Уговоре је градоначелницима и председницима општина уручила потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, истакавши да су ове године издвојена рекордна подстицајна средства за ову намену, која премашују две милијарде динара. 
- Данас је лепо бити у Аранђеловцу, овде су 151 општина и град и они су потписали уговор са Министарством рударства и енергетике за субвенције у области замене столарије и постављања соларних панела. Хвала свим градоначелницима, председницима општина, заменицима, хвала начелницима округа који су били „десна рука“ Министарству у овом пројекту и који су нам помогли да данас будемо овде и имамо потписане уговоре. За домаћинства, за грађане и грађанке Србије издвојили смо укупно две милијарде динара односно, четири милијарде биће утрошено у замену столарије у преко 20.000 домаћинстава Републике Србије – казала је Михајловић.
 
 
 
Истакла је да је реч о великом пројекту који ће много значити на локалном нивоу, јер, пре свега доноси корист домаћинствима, али и целој држави.
- Овај пројекат треба да нам омогући да смањимо наше трошкове у потрошњи топлотне енергије и смањимо рачуне домаћинствима најмање за 25 или 30 процената када замене прозоре, врата, када направе бољу изолацију, када заменимо котлове, када можда ставимо и соларне панеле на кровове. Овај пројекат са четири милијарде ће уштедети топлотну енергију која је једнака проиводњи, примера ради, Градске топлане у Нишу, замислите колико ћемо уштедети у заштити животне средине, односно у еколошким трошковима. Замислите колико ће нам бити здравија животна средина када овај пројекат у наредних неколико месеци буде потпуно реализован. Почели смо га прошле године, доста стидљиво и питали смо се да ли ће грађани, али и општине и градови разумети потребу државе и грађана, а ови људи који стоје иза мене показују са колико рада и енергије су били свесни колико је ово важно, за сваку кућу, стан и домаћинство да има добру изoлацију, а да при томе све то урадимо заједно – рекла је још Зорана Михајловић.
 
 
Истакла је да је ово велики пројекат на коме раде сви, а за добробит грађана Србије. 
- Ово није последњи конкурс Министарства, када за месец, два овај пројекат будемо привели крају, расписаћемо нови јавни позив. Докле год грађани буду заинтересовани, ми ћемо обезбедити новац – казала је министарка рударства и енергетике и упутила молбу медијима да се више говори о значају енергетске ефикасности, јер су, како је навела, енергија и енергетска безбедност питање опстанка друштва.
 

Иначе, на јавни позив Министарства рударства и енергетике пристигла је 151 пријава јединица локалне самоуправе, које су се обавезале да ће укупно обезбедити 967 милиона динара сопствених средстава, док ће министарство издвојити 1.038.388.390 динара. 
 
По претходном јавном позиву, прошле године, Зрењанин је био међу градовима у Србији који су издвојили највише средстава у оквиру Програма енергетске санације. Буџетска средства у износу од 10 милиона динара, уз суфинансирање Министарства рударства и енергетике од 7,4 милиона динара, накнадно су и увећана. 
 
На данашњој свечаности обратили су се и начелница Шумадијског округа Биљана Илић Стошић, као и градоначелници Аранђеловца, Бора, Сомбора, Чачка и Крушевца, a присуствовао је и начелник Средњобанатског округа Предраг Рађеновић.
 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је први јавни позив наишао у Зрењанину на одличан одзив, да се десет фирми јавило на конкурс за извођача радова, а да се потом за субвенционисање радова на замени столарије или котлова у њиховим домаћинствима пријавило више од 400 грађана. 
- На основу тога издвојили смо и додатна средства, у износу од 5,5 милиона динара, дакле укупно 15,5 милиона из нашег буџета, како би сви грађани који су конкурисали и при том испунили услове по јавном позиву могли да остваре субвенције. Ове године определили смо још више средстава за ту намену и настављамо с активностима у оквиру “Зелене агенде” Републике Србије, с циљем да Зрењанин постане енергетски ефикаснији град. Програм је дугорочног карактера и ми ћемо га у потпуности подржавати, пратећи захтеве и интересовање наших суграђана - казао је градоначелник.  
 
 
Укупно је, током 2021. године, Град Зрењанин за енергетску санацију определио, заједно са средствима Министарства, 22,9 милиона динара, чиме су сви грађани који су конкурисали за замену котлова и столарија и испунили административно-техничке услове по јавном позиву могли да остваре субвенције. 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6449/arandjelovac_ugovori_00.jpg