Градоначелник угостио Дамјана Берганта, амбасадора Словеније у Србији: Зрењанин подржава рад и активности својих суграђана Словенаца

У посети граду Зрењанину - локалној управи и Друштву Словенаца “Планика” - данас борави Његова екселенција Дамјан Бергант, амбасадор Републике Словеније у Србији. Градоначелник Зрењанина Симо Салапура приредио је пријем у Градској кући за амбасадора Берганта и председника Националног савета словеначке националне мањине у Србији Сашу Вербича.  
 
 
 
 
Амбасадор Дамјан Бергант, који је на ту дужност постављен августа 2020. године, прву посету Зрењанину уприличио је на позив Друштва Словенаца “Планика”, активног посредника између националних институција, организација и установа у обе земље на заједничким пројектима. Изражавајући задовољство због позива и данашње посете нашем граду, амбасадор Бергант истакао је да, у оквиру својих активности, посећује средине у Србији у којима живе његови сународници и драго му је што у Зрењанину постоји удружење које представља добру спону између локалне самоуправе и словеначких институција и организација. 
- Друштво Словенаца “Планика” у Зрењанину успешно ради, негује културу, језик и словеначки идентитет и драго ми је што сам их данас посетио, а захвалан сам градоначелнику на могућности да поразговарамо о неким изазовима с којима се град Зрењанин суочава и на који начин можемо убудуће да сарађујемо. Задовољан сам што је и словеначка заједница овде задовољна, што нема било каквих отворених питања и Република Словенија свакако ће и даље подржавати њихове активности - казао је амбасадор. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура захвалио се амбасадору Берганту на посети и рекао да је данас било речи и о привредним темама и потенцијалима Града Зрењанина, али и ономе на чему може одмах да се ради и унапређује сарадња, а у питању су управо Друштво Словенаца “Планика” и Национални савет словеначке националне мањине у Србији. 
- Разговарали смо и о могућностима да оживимо наше везе с градом Камником, у Словенији, на основу потписане Повеље о братимљењу из 1974. године и то је такође једна од тема коју намеравамо да реализујемо. Наравно, указали смо и на велики привредни потенцијал нашег града, на економски развој који је у замаху и верујем да када Његова екселенција буде долазила поново у Зрењанин, за две године, да ће град давати сасвим другачију слику - рекао је Салапура.  
 
 
 
 
Председник Националног савета словеначке националне мањине у Србији Сашо Вербич истакао је да у Србији, према последњем попису становништва, живи нешто више од 4.000 припадника те мањине. У Зрењанину, навео је, функционише једно од најстаријих друштава Словенаца, које је прошле године прославило 20 година постојања. 
- На основу комуникације са члановима друштва сматрамо да имају јако добар однос с локалном самоуправом, која подржава њихов рад. Ми се трудимо да очувамо тај осећај народне припадности код свих потомака, сада већ треће-четврте генерације и углавном из мешовитих бракова, да они ипак очувају свој језик и културу и у овој мултиетничкој средини они врло добро функционишу - истакао је Вербич. 
 
Пријему у Градској кући присуствовали су чланови Друштва “Планика” Милена Спремо, Марија Оклобџија, Рудолф Тот и Весна Сакелшек, као и заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6455/ambasador_slovenije_0.jpg