Кроз пројекат РЕЛОФ2 до унапређења надзора над јавним предузећима и нивоа корпоративног управљања

РЕЛОФ2 пројекат већ годину дана успешно сарађује са нашим градом у области унапређења надзора над локалним јавним предузећима.  
 
Једна од договорених активности била је израда Дијагностичке анализе надзора над јавним предузећима града Зрењанина и нивоа корпоративног управљања у јавним предузећима. 
 
 
Анализа је урађена од стране РЕЛОФ2 експерта и обухвата снимак стања, наше налазе и препоруке за унапређење надзора над локалним јавним предузећима, као и унапређење нивоа корпоративног управљања у јавним предузећима.
 
Тим поводом, тим пројекта Релоф2 састао се данас са градоначелником Симом Салапуром, члановима Градског већа и представницима јавних предузећа, како би им презентовао резултате дијагностичке анализе која треба да допринесе изградњи јединственог система за вршење надзора над локалним јавним предузећима.
 
 
 
Присутне је најпре поздравио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, а гостима - предавачима пожелео добродошлицу у наш град. 
- Ушли смо у програм којим желимо да унапредимо наше функционисање, генерално, нас као локалне самоуправе и веома ми је драго што је Зрењанин у том програму, а посебно ми је задовољство што су у тиму РЕЛОФ и наше Зрењанинке које се тиме озбиљно баве и покушавају да нам скрену пажњу како да унапредимо рад локалне самоуправе, посебно када су у питању финансије, у координацији са нашим јавним предузећима - рекао је градоначелник.
 
 
 
Весна Копања, лидер компоненте за унапређење надзора над фискалним ризицима јединица локалне самоуправе пројекта Релоф2 казала је да се пре годину дана Град Зрењанин, заједно са партнерима - Општином Сечањ и Житиште укључио у Релоф 2 .  
- Једна од компоненти тог пројекта јесте унапређење надзора над радом јавних предузећа. Ми смо у ових годину дана урадили процену спремности града Зрењанина да врши надзор, јер Град, као оснивач, мора имати улогу одговорног оснивача да води рачуна о томе како послују његова јавна предузећа. С друге стране, водили смо процену нивоа корпоративног управљања у зрењанинским јавним предузећима, јер је то веома битна ставка за однос између оснивача и самог јавног предузећа - објаснила је Копања. 
 
 
Навела је и да је на основу те две велике анализе урађена Дијагностичка анализа која је данас презентована, а на којој треба да се види шта је то што Град Зрењанин заједно са јавним предузећима може у наредном периоду да унапреди, како би јавна предузећа функционисала боље, ефикасније и транспарентније.
  

Пројекат РЕЛОФ2 спроводи се уз подршку швајцарске владе, а партнери пројекта РЕЛОФ2 су 48 општине и града, Министарство финансија, Министарство привреде, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство рударства и енергетике и АП Војводина и Фонд „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6436/relof_2022_00.jpg