Представљено санитетско возило - реанимобил, који је Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља “Др Бошко Вребалов” добила од Министарства здравља Републике Србије

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас представљању санитетског возила - реанимобила, који је СХМП Дома здравља “Др Бошко Вребалов” добила од Министарства здравља Републике Србије, у оквиру пројекта “Хитан одговор Републике Србије на ЦОВИД-19”.

 

 

Говорећи о донацији директор Дома здравља доктор Здравко Ждрале указао је да је возило од непроцењивог значаја за Службу хитне помоћи и на томе захвалио Министарству здравља Републике Србије, Покрајинском секретаријату за здравље на чији предлог су и уврштени у групу установа којима треба овакво возило, као и локалној самоуправи који су им, како је рекао, увек давали подршку.

 


- Ово возило вреди преко 100.000 евра, и опремљено је најсавременијом опремом за потребе једног реанимобила хитне медицинске службе. За територију коју покрива и која је под надлежношћу Дома здравља “др Бошко Вребалов” готово је сувишно рећи од каквог је значаја, у смислу да у правом тренутку и са пуним квалитетом и опремом дође на лице места до сваког нашег грађанина коме затреба оваква услуга и коме тренутно здравствено стање захтева услугу хитне медицинске помоћи - рекао је он.

 

 

Ждрале је указао да то нису само возила, већ да је реч о својеврсним покретним амбулантама - покретним болницама са свом опремом, која на точковима долази до грађана коме су здравствене услуге потребне.
- Све то је од огромног значаја и у кадровској политици јер младе снаге које пристижу укључујемо у сложен систем рада који располаже врхунском опремом какав је овакав реанимобил. Данас сам изузетно поносан и изузетно срећан, а ми ћемо наставити да радимо даље на јачању возног парка и обнављање медицинске опреме и кадровском структуром, јер је ово једна од виталних служби која је у оквиру Дома здравља у самом врху по величини, и по броју запослених и по обиму посла који покрива - рекао је још доктор Ждрале и још једном указао на значај реанимобила за Службу хитне медицинске помоћи и Дом здравља. 

 

 


Начелница Службе хитне помоћи докторка Ивана Сремац је истакла да та служба до сада није мала овако опремљено возило.
- Возило садржи сав потребан санитетски материјал и апарате за брже, квалитетније и боље збрињавање пацијената. Оно чиме можемо да се похвалимо сада јесте да је служба добила дефибрилатор са мониторингом, добила је дванаестоканални ЕКГ такође са монитором који нам служи за праћење виталних функција пацијената и правовремено реаговање код наглог срчаног застоја. Имамо осим дасака које служе за збрињавање повреда вратне кичме и кичме уопште транспортна носила којима је носивост максимално 250 кг, дакле, моћи ћемо возити у односу на претходни период и пацијенте дупло теже, до сада је носивост била до 120 кг. Поред тога, имамо ларингоскоп са сетом за интубацију, три боце са кисеоником, две фиксне и једну транспортну, а оно што је новина до сада јесте озонизација односно директно ослобађање озона у простор у којем борави пацијент,а који је постављен у задњу страну врата - рекла је она.
Доктрорка је навела и да је грејање за пацијенте сада засебно, у задњем делу возила, јер је оно посебно изоловано и независно од кабине у којој је екипа. 

 

 

Навела је и да једино недостаје транспортни респиратор како би били у најбољој класи.
- Свакако, овако опремљено возило није виђено у нашој служби и допринеће бржем, бољем и квалитетнијем пружању услуга свим грађанима - навела је и додала да у служби ради осам лекара специјалиста ургентне медицине, 10 лекара  опште праксе, од тога три лекара специјалиста опште праксе, а да су остало лекари са завршеним медицинским факултетом.

 


- У току дана и у току ноћи три лекарске екипе од којих је углавном један специјалиста ургентне медицине задовољавају потребе грађана, остало су санитетски транспорт и који врше транспорт унутар општине Зрењанин интерхоспиталне транспорте по позиву и наравно за превоз дијализе - објаснила је она и истакла да су лекари обучени за рад на новим апаратима, а посебно специјалисти који су на тим апаратима радили на специјализацији. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6452/novo_vozilo_hitna_00.jpg