Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао свечаности установљења космополитског признања “Никола Тесла”

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас, у Хотелу “Војводна” свечаности установљења космополитског признања “Никола Тесла”.
Статуета „Никола Тесла“ , како су најавио директор “Медиа Инвента” Владимир Маркановић,додељиваће се у областима које ће кандидовати стручна јавност а одабрати Теслин Комитет. Признање ће се традиционално додељивати 10. јула, на годишњицу Теслиног рођења, у Београду. Кандидати су најбољи ствараоци из целог света, без обзира на нацију, веру, политичка и друга опредељења.

 

 

Градоначелник Салапура обратио се на самом почетку скупа истакавши да посебно радује то шро је наш град изабран да први посредством ове награде промовише космополитизам, идеју која заговара најсветије људске односе, заједништво, слогу и развој средине без икаквог изузетка. 
- Наш град је кроз историју увек имао снаге да се избори са недаћама и да му развој и бољитак за све грађане буде на првом месту. Прожети истим духом кроз историји града су нам причу о космополитизму приповедали својим делима Михајло Пупин, Ференц Кемењ, Константин Данил,  Ђура Јакшић, Тодор Манојловић и бројни други мање или више познати људи, било да су део живота провели у нашем граду или су се само кратко задржали. Њихова дела су нешто што нам и данас важи за светионик успеха, а ми се поносимо што су наши - рекао је он. 

 


Градоначелник је изразио мишљење да је награда која носи име ненадмашног и грандиозног човека Николе Тесле ново схватање идеје космополитизма, која у времену у коме живимо треба да представи оне људе који су спремни да себе, своје идеје и ресурсе дају за развој заједнице. 
- Ми у локалној самоуправи сматрамо да су у данашње време у свакој средини важни они људи који запошљавају, стварају нову вредност, омогућавају да наши грађани буду срећни и задовољни што овде живе. Са друге стране битно је да препознамо хероје у хуманитарном раду или развијању духовне вредности. Лично бих волео да се и такав начин размишљања о заједништву промовише кроз Теслино име - казао је још градоначелник и захвалио организаторима што ће убудуће овом наградом давати подстрек и својеврсну захвалност онима који се истичу у Србији. Њихови напори ће помоћи и заједничком стремљењу да будемо успешнији као друштво.

 

 

Присутнима се обратио Милан Јарић в.д. помоћника за туризам и регионално привредну сарадњу.
- Велика је обавеза и част за оне који добијају награду која носи име едног од највећих код нас, у целој историји нашег народа. Наш секретаријат кроз своје деловање, кроз своје конкурсе труди се да има за циљ да препозна најбоље у привреди и туризму кроз подстицаје за запошљавање, један од тих примера је и овај хотел где ми се сада налазимо који пружа изврсне могућности. Увек је била та нека симбиоза измедју науке, уметности и привреде, а ми ћемо се увек трудити да кроз наше програме то повежемо на неки начин и дамо одређени подстицај свима који стварају - рекао је Јарић. 

 

 

У склопу данашње свечаности представљена је монографија”Хероји и неимари”, о којој је говорио књижевник Перо Зубац, који је и главни уредник монографије и уручена су четири признања “Капетан Миша Анастасијевић”.
Признања су награђенима уручили градоначелник Симо Салапура и Перо Зубац. 

 


Посебна награда поводом 20.годишнице постојања “Медиа Инвента” додељене су председнику Скупштине града Чедомниру Јањићу - за развој локалне самоуправе, Земљотрадничкој задрузи “Мркшићеви Салаши”за развој задругарства, као и Компанији “ББ Траде”а нагарду је примио Дарко Бјелоглав и Зорици Ћулибрк директорки Бање Русанде, која се захвалила у име награђених.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6561/PRIZNANJE_NIKOLA_TESLA_00.jpg