У Народном музеју Зрењанин, у оквиру осме по реду манифестације „Музеји за 10“ биће одржана и 15. Ноћ музеја.  

У Народном музеју Зрењанин, у оквиру манифестације „Музеји за 10“, која се ове године одржава осми пут (у термину од 14. до 20. маја 2022) биће одржана и 15. по реду Ноћ музеја (14. мај).
 
Поред Народног музеја Зрењанин, богат програм за Европску ноћ музеја, који обухвата изложбе, радионице, камерне поставке и концерте, припремили су и Савремена галерија Зрењанин, Културни центар Зрењанина, Народно позориште „Тоша Јовановић”, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин” и АЛУЗ (Галерија Асоцијације ликовних уметника Зрењанина).
 
Врата установа културе ће у зрењанинској Ноћи музеја бити отворена од 17 h до 24 h, а улаз је бесплатан на све програме.
 
 
ЗРЕЊАНИНСКА НОЋ МУЗЕЈА 2022.
Учесници:
 
САВРЕМЕНА ГАЛЕРИЈА ЗРЕЊАНИН
17–24 h  – Изложба „УМЕТНОСТ ЗА СВЕ: СИНТЕЗА У ЗРЕЊАНИНУ И ОКОЛИНИ”
Изложба паралелног излагања скулптура из фонда Савремене галерије Зрењанин и фотографија скулптура које су поставлјене у кругу зрењанинских фабрика и јавних установа, чији су аутори значајни уметници (Јован Солдатовић, Томислав Каузларић, Милија Нешић, Нандор Глид...), мапира и објашњава подстицај Савремене галерије Зрењанин, односно Уметничке колоније Ечка, на стварање оваквог облика синтезе. Увођењем савремене уметности, односно скулптура у јавне просторе, нарочито просторе намењене фабрикама и радницима током шесте, седме и осме деценије 20. века спровођен је један процес модернизације радничког друштва, али и самог града Зрењанина који се паралелно одвијао са модернизацијом саме индустрије.
Аутор фотографија скулптура у слободном простору и фонтана је Јован Његовић Дрндак.
Кустос изложбе: Славица Жарковић
 
18–20 h - РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ „МОЈА СКУЛПТУРА”
Израда скулптура од кинетичке глине. Радионицу води Јелица Миливојев
 
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ЗРЕЊАНИНА
17–24 h – ИЗЛОЖБА „МИКРО” АУТОРКЕ СОЊЕ БОЈАНИЋ
Уметница у свом раду истражује и експериментише у области интермедијалне уметности, колажа, асамблажа и нових ликовних и дигиталних медија, истражујући однос науке и визуелног стваралаштва. Основу и мотиве у радовима сачињавају трагови запажања микроскопским путем и провођења такве (виђене) целине у елементима простора, односно амбијента. Поставка садржи око 20 слика и шест видео радова.
Соња Бојанић је у статусу слободног уметника од 2020. године, а чланица СУЛУВ-а је од 2016. године. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, ликовни одсек, смер сликарство у класи професора Јована Ракиџића и стекла звање академског сликара и професора ликовне културе. Звање мастер ликовни уметник стиче у класи ванредног професора Горана Деспотовског на ликовном одсеку, смеру сликарство на предмету „Дигитална слика” на Академији уметности у Новом Саду 2015. године. Носилац је одређеног броја сертификата, бележи два резиденцијална боравка у Паризу у „Cite Internationale des Arts”.
 
17–19 h – РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ „МИКРО МИКРОБИ“
Деца узраста од пет па на више година ће под микроскопом посматрати различите фиксне (ћелије различитог биљног и животињског порекла) и нативне препарате са ћелијама плесни и квасца, а затим ће на папир пренети оно што виде, односно интерпретирати по сопственом доживљају микро свет који упознају. Користиће бојице, фломастере, глитере, шљокице, комаде крпица, лепак и друге различите материјале. Руководиоци радионице су струк. инж. тех. специјалиста Вера Ерски и проф. др Милана Драшковић.
 
НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ „ТОША ЈОВАНОВИЋ”
18–21 h – Камерна сцена „Тодор Манојловић” – МАЛА ШКОЛА ЛУТКАРСКЕ АНИМАЦИЈЕ
Деца ће бити у прилици да изаберу лутку уз коју иде задата прича. Глумци Луткарске сцене ће радити са децом у групама, показивати им како се лутке држе, зову и анимирају, а након тога ће увежбано извести анимацију пред трочланом комисијом на Камерној сцени и тиме стећи право на диплому АНИМАТОР ПОЧЕТНИК са својим именом.
Намера нам је да се те вечери деца упознају са јунацима са сцене, глумцима и луткама и да открију основе анимације, да се за њу заинтересују и да савладају основне појмове луткарства кроз игру. Можда међу њима откријемо будуће глумце – аниматоре. Циљ наше радионице је забава – едукација – анимација.
 
ГРАДСКА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЖАРКО ЗРЕЊАНИН”
19–24 h МИНИ-САЈАМ У КЛУБУ КЊИГЕ
У књижари Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин” током Ноћи музеја одржаће се Мини-сајам књига. Цене свих издања у том периоду биће ниже од 20 до 50%.
 
19 h – УСАМЉЕНОСТ МАЊИНЕ – ПРОМОЦИЈА РОМАНА ИВАНА ИВАЊИЈА
На Дечјем одељењу Библиотеке свој нови роман „Усамљеност мањине” представиће књижевник и преводилац Иван Ивањи. На промоцији говоре Иван Ивањи и Владимир Арсенић.
 
АЛУЗ
17–24 h – ЛИКОВНО-КЊИЖЕВНИ ПРОЈЕКАТ И ИЗЛОЖБА „СТВАРАНјЕ 2“
Галерија Асоцијације ликовних уметника Зрењанина ће у свом простору организовати ликовно-књижевни пројекат и изложбу СТВАРАЊЕ 2, две ауторке –Душанке Ђорђевић и Светлане Тодоровић Гвозденовић. 
 
17–24 h – ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ И КОНЦЕРТ – Поред изложбе, планирано је одржавање 3 ликовне радионице за децу и младе, у терминима од 17.00 до 24.00, као и музички програм ученика МШ „Јосиф Маринковић”. Бавићемо се различитим ликовним техникама (оловка, темпера, колаж) и темама (портрет, фигура, простор). Посебно истичемо занимлјиву радионицу „Мода и модни деталји”, уз коришћење занатских вештина, као што су: хеклање, вез, шивење. Радионице ће водити афирмисани ликовни и примењени уметници, у сарадњи са Клубом ученика „Пикасо” (Зрењанинска гимназија), Ликовном секцијом ХПТШ „Урош Предић” и Омладинским клубом „Кружок”.
 
 
НАРОДНИ МУЗЕЈ ЗРЕЊАНИН
Европска ноћ музеја

субота, 14. мај 2022.
17–24 h

ПОСТАВКЕ:
17–24 h Салон – Изложба Музеја Војводине „Стрма равница. Сто година од колонизације Војводине 1921. године” проистекла као резултат теренског истраживања у преко 30 места широм Војводине, представља један век живота колонистичке популације на војвођанским просторима. На поставци су представљена одликовања, оружја, докумената, народне ношње, као и полјопривредна радила, алати, покућство и фотографије.
 
18 h – Хол – Отварање изложбе „Добро јутро драге колеге” – изложба цртежа Артура Момирова
Радећи као техничар за конзервацију у Народном музеју Зрењанин, Артур Момиров је последњих година помагао чуварској служби у преподневној смени. Сваког јутра је дочекивао запослене зрењанинског музеја цртежом уз који би готово обавезно била и нека мотивациона порука, размишљање или цитат. По одласку у пензију, Артур Момиров је цртеже сачувао и њих осамдесетак ће у виду ове необичне изложбе бити представљени публици зрењанинског музеја. Аутор: Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности. 
 
19 h – Мали салон – Отварање изложбе „Из давнина за поколења – Аквизиције Етнолошког оделјења 2000–2021”
Изложба пружа осврт на комплексан музејски рад који обухвата прикупљање, проучавање и репрезентовање културног наслеђа, али и припајање набављених предмета у већ формиране збирке Етнолошког оделјења Народног музеја Зрењанин. Поклони Народном музеју Зрењанин и примерци вредних предмета које је ова културна институција откупила у овом периоду биће представљени на изложби. У питању су предмети који се истичу својом репрезентативношћу, временом настанка или занимљивим деталјима о њиховој употребној функцији. Ауторка: Бранка Бабић, виши кустос-етнолог.
 
17–24 h – стална поставка Збирке примењене уметности – Камерна поставка “Британско стакло”
У оквиру пројекта Стаклена витрина месеца, обележавајући Међународну годину стакла, у Европској ноћи музеја камерна поставка посвећена британском стаклу садржи производе компанија Едварда Болтана и Џорџа Давидсона са краја 19. века. Акценат је на предметима из чувених серија као што су Бисерни низ и Јагорчевина које је осмислио Томас Давидсон (1860–1937). Предмети су настали пресовањем у уранжутој и азурноплавој боји са деловима вишег рељефа који су опализирани. У питању су регистровани дизајни који су стекли велику популарност широм Европе. Аутор: Дејан Воргић, кустос-историчар уметности.
 
17–24 h – први спрат Музеја – Салон-кабинет породице Варади од Европске ноћи музеја биће богатији за једну фотографију насталу 2. јула 1905. године. На фотографији прославе 20-годишњице матуре (матуранати из 1885) налазе се др Имре Варади, као и деда књижевника Ивана Ивањија. Фотографија је историјски извор првог реда јер садржи и потписе особа које се налазе на њој.
Легат породице Варади од 2016. године чини део сталне поставке Народног музеја Зрењанин. Породица Варади је  једна од најугледнијих мађарских породица из Зрењанина (Петровграда, Великог Бечкерека) која је континуирано била присутна кроз читав 20. век у историјској прошлости нашег града. Адвокатску канцеларију основао је др Имре Варади 1893. године и она је перманентно радила све до 2014, када је затворена.
 
17–24 h – први спрат Музеја – Камерна поставка „Хенди“ спорт у Ноћи музеја
На камерној поставци, смештеној испред Собе историје спорта, биће представлјени резултати 13 година рада зрењанинског спортског клуба за децу и омладину са сметњама у развоју. Публика може да види медалје, награде, као и признања овог клуба. Кустос поставке: Биљана Димкић Крчмар, историчар уметности.
 
17–24 h – други спрат Музеја – Камерна поставка „Разноврсност биљних семена и њихова моћ”
У богатој ботаничкој збирци Природњачког оделјења Народног музеја Зрењанин, налази се јединствена збирка семена настала на Државном институту за примењену ботанику у Хамбургу. На основу истраживања историјата збирке семена, претпоставлја се да је 1935. године збирку наручила Землјорадничка задруга Аграрија из Новог Сада. Како је у то време постојала испостава задруге у Великом Бечкереку, могуће је да је тада доспела у наш град. Збирка семена састоји се од десет кутија у облику књига у којима се налазе флашице са семенима. Укупан број флашица са семенима је 491. и садрже семена четрнаест редова и петнаест породица. Ауторка: Наташа Кнежевић, виши кустос-биолог
 
17–24 h – други спрат Музеја – Камерна поставка „Апарат за вештачки пнеумоторакс”
Из богате Етнолошке збирке Народног музеја Зрењанин биће представљен апарат који се користио за лечење плућних болести. Апарат за вештачки пнеумоторакс је терапијска и дијагностичка метода која је први пут примењена у лечењу туберкулозе на почетку 20. века. Ову методу је заменио савремени хирушки захват. Предмет је поклонила Специјална болница др Васа Савић, 1996. године. Ауторка: Ксенија Михић, кустоскиња етнолошкиња-антрополошкиња
 
17–24 h – други спрат Музеја – Камерна поставка „Заједно кроз векове” - заједнички рад Археолошког одељења и Конзерваторске службе на примеру локалитета „Елемир Пескара”
Археолошко-конзерваторска поставка која прати „живот” покретног културног наслеђа, од тренутка њиховог налажења на археолошком локалитету до њихове презентације у изложбеном салону Народног музеја Зрењанин. Захваљујући заједничком раду, мултидисциплинарним приступом, археолози и конзерватори враћају им првобитни изглед, обезбеђују континуитет њиховог постојања, али мењају њихову употребу и контекст, стварајући тако експонате. Аутори: Татјана Петровић, самостални препаратор за конзервацију метала, и Александар Шаламон, кустос-археолог
 
17–24 h – други спрат Музеја – Камерна поставка “Најстарија сачувана повеља о почасном грађанству из 1859”  – Први пут у историји НМЗ биће јавно приказана повеља из Историјског одељења зрењанинског Музеја о почасном грађанству Георга фон Емануела. Повеља је датирана на 24. август 1859. године, када је Градско веће Великог Бечкерека донело одлуку да му додели статус почасног грађанина за заслуге у изградњи Окружне и градске болнице Царевић Рудолф, која је свечано отворена 4. октобра 1860. године. Ко је био и какве су политичке и друштвене околности довеле до проглашења Георга фон Емануела за почасног грађанина те давне 1859. можете сазнати у току Европске ноћи музеја. Аутор: Срђан Приљева, виши кустос – историчар.
 
РАДИОНИЦЕ:
17–20 h Салон – „ШКОЛИЦА ТКАЊА” – Радионица за децу узраста 6–10 година
Етнолошка радионица израде мини-таписерија од вуне техником ткања. У оквиру програма учесници ће сазнати шта су, одакле потичу и како се прерађују текстилна влакна, и како изгледа процес производње текстила у домаћој радиности. Аутор и водитељ радионице је Александра Ђукић, кустос етнолог-антрополог.
 
17–19 h Стална поставка И и ИИ спрат - Радионица „Музејска потрага” – Радионица за децу узраста 6-12 година
Проналажењем задатих предмета на сталној поставци Музеја научићете нешто више о њима и нашој историји и традицији. Аутор радионице: Александра Курјак, музејски едукатор.
 
18–20 h Атријум - Радионица вајања са темом „Моћ музеја”     
У оквиру радионице учесници ће вајати по моделу фотографија музејских предмета. Аутори Јелена Гвозденац Мартинов, виши рестауратор, и Татјана Петровић, самостални препаратор за конзервацију метала. 
Уз радионицу ће бити и презентација филмова Народног музеја Зрењанин по међународном пројекту Ерасмусплус „Траин2Сустаин”.
 
КОНЦЕРТИ:
19:30 h – Камерна поставка “Јосиф - 35 година од освајања титуле Хора света!” и наступ “Зрењанинског камерног хора”
На Светском фестивалу хорова у Ланголену (Велика Британија) 1987. године хор Музичког певачког друштва “Јосиф Маринковић” осваја прву награду у категорији мешовитих хорова и ласкаву титулу “Хор света” у међусобном распевавању хорова победника. Ова награда је тада први пут установљена у историји хорског певања, а хор Јосиф Маринковић обележио је ту историју! У оквиру манифестације “Ноћ музеја” имаћете прилику да након 35 година видите награду - статуету велшког змаја, а том приликом ће вам се својим кратким наступом представити “Зрењанински камерни хор” којим диригује Андреа Поша.
 
20 h Атријум – Концерт Музичке школе „Јосиф Маринковић” Зрењанин
 

ПРОГРАМ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МУЗЕЈИ ЗА 10”
уторак, 17. мај – Салон - 19 h – Концерт „Флаута и гитара”
Наступају Весна Митар, флаута, и Амалиа Милер, гитара.
Програм: 
David Wolfson – Intrados
Lowell Liebermann – Sonata Op.25
Leo Brouwer – La Mitologia de las aguas 
Dušan Bogdanović – Prelude and Runaway Fugue
 
среда, 18. мај - Салон  - 19č - промоција књига „Колонистичка насеља 1920-1940“ и „Кућа и хлеб“ аутора др Милана Мицића
 
петак, 20. мај – Први спрат Народног музеја Зрењанин – 18ч – Тематско стручно вођење кроз сталну поставку Збирке ликовне уметности НМЗ: „Огледало друштва – Портретно сликарство 19. и 20. века"
Аутор: Ивана Арађан, кустос-историчар уметности

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6551/Moc_muzeja_00.jpg