У склопу завршнице пројекта „Јадранско-Јонска мрежа аутентичних села” представљени резултати и нова туристичка понуда Белог Блата - Панонски сафари

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас, у Летњој учионици Етно куће у Белом Блату, завршном догађају пројекта „Јадранско-Јонска мрежа аутентичних села” који реализује Град Зрењанин у сарадњи са РЦР Банатом.
Данашњи скуп био је посвећен промоцији постигнутих резултата, са акцентом на промоцију туристичке понуде Белог Блата са околином.

 


Тим поводом организован је и целодневни програм под називом „Сафари по ободу Панонског мора – Трагом мистичног хунског ратника-Атиле Бича Божијег“ који на јединствен начин дочарава природне лепоте овог мирног села између Царске баре, Бегеја, и Тисе који представља нови туристички производ креиран у оквиру пројекта.

 


Градоначелник Салапура указао је да се Бело Блато нашло међу изабраним насељеним местима земаља учесника Јадранско - Јонског региона и да је то још један допринос да се испромовише туристички потенцијал тог села. 
- Посебно нас радује што је, након дугог низа година, одлуком Владе Републике Србије Град Зрењанин поново добио на управљање Специјални резерват природе „Царска бара“ , а то је место са великим, нажалост, неискоришћеним туристичким потенцијалом и управо овакви мали пројекти јесу први и велики корак ка ономе што желимо да урадимо, а то је да то место постане атрактивна туристичка дестинација за шири регион - рекао је градоначелник.

 


Како је навео, РЦР Банат припрема неколико ЕУ пројеката кроз које се жели да се од  Царске баре направи јединствен туристички бренд како и доликује том јединственом благу природе.
- Поред пројеката град Зрењанин и из сопственог буџета финансира удружења грађана на територијама насељених места које се баве очувањем културе традиције, старих заната, неговањем културно уметничког наслеђа, етно туризмом и свим оним што наша места у Средњем Банату чини јединственим. Кобасицијада као најважнија манифестација у Белом Блату сваке године окупи приближно 30.000 посетилаца и сада је попримила карактер препознатљиве међународне манифестације. На крају али можда и најважније, град Зрењанина је започео спровођење акције “Да нам села буду ближа” кроз непосредне посете и разговоре са мештанима у свих 22 насељена места чији је основни циљ унапређење живота у овим срединама - рекао је још градоначелник Симо Салапура.

 

 

Говорећи о важности сеоског тиризма градоначелник је указао да свако од 22 насељена места има своје специфичности, а посебна специфичност је управо у Белом Блату због географског положаја, своје историје, традиције, духа људи који овде живе и мултиетничности.
- Бело Блато се показало да може да буде озбиљна конкуренција када је у питању туристичка понуда и туристичка дестинација на територији Србије. Са овим пројектом у оквиру Јадранско-јонске мреже желимо да покажемо да Бело Блато, уз Град Зрењанин, може да привуче још више туриста, а са овим новим туристичким производном “Панонским сафаријем” покушавамо да током летњег периода имамо и нове посетиоце. Важно је истаћи и да ево и данас, у оквиру другог пројекта РЦР Банат, овде имамо и посетиоце из Чешке, Словачке, Мађарске и Бугарске - казао је градоначелник Симо Салапура.

 

 
На данашњем скупу аутентичности и потенцијале Белог Блата представио је бивши дугогодишњи директор основне школе у том селу Милан Недељков, а о самом пројекту и новој туристичкој понуди овог села - Панонском сафарију говорила је Милана Недељков која је изразила очекивање да ће, не само људи из Зрењанина и околине, већ из целе Србије препознати огроман туристички потенцијал Белог Блата.  
Она се захвалила мештанима што су желели да учествују у пројекту и још боље представе своје село, као и Граду Зрењанину што је омогућио да се пројекат реализује.

 

   

Скуп је поздравио и Мирослав Маркуш, председник Савета месне заједнице “Бело Блато” који је такође захвалио Граду Зрењанину и РЦР Банат, али и свима који су то село препознали као посебно.   

Иначе, пројекат „АДРИОНЕТ“ реализује се у оквиру Интеррег Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 – АДРИОН, са циљем превазилажења маргинализације микро локалних заједница попут Белог Блата, кроз успостављање Транснационалне мреже „аутентичних села“ .
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6628/RCR_BANAT_BELO_BLATO_00.jpg