Адаптација и опремање простора дечјег вртића у Општој болници, у оквиру пројекта Предшколске установе Зрењанин

Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализује Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања, уз помоћ зајма Светске банке, а с циљем унапређивања доступности, квалитета и праведности предшколског васпитања и образовања за свако дете од рођења до 6,5 година, нарочито за децу из социјално и економски угрожених друштвених група.
 
Град Зрењанин учествује у Компоненти 3. пројекта - Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група. Примарне активности ове компоненте су усмерене на унапређивање вештина родитеља и старатеља за развојну стимулацију деце, као и унапређивање васпитне праксе с фокусом на најосетљивије друштвене групе. 
 
Пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С’ осмехом у вртић” реализује град Зрењанин с партнерима - Предшколском установом Зрењанин, Центром за социјални рад града Зрењанина, Црвеним крстом, Домом здравља “Др Бошко Вребалов”, Општом болницом “Др Ђорђе Јоановић” и Удружењем “Останимо будни”. 
 
 
 
У оквиру једног од циљева пројекта - Јачање капацитета институција и организација у јединицама локалне самоуправе за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група - извршена је адаптација и опремљен простор дечјег вртића у Општој болници “Др Ђорђе Јоановић” у Зрењанину. 
 
Предшколска установа Зрењанин обухвата 21 објекат, али у свом саставу има и једну васпитну групу на дечјем одељењу зрењанинске болнице. Болничку групу похађају деца која се налазе на болничком лечењу, било да похађају вртиће или нису обухваћена системом предшколског васпитања и образовања. Деца у овом простору бораве заједно са својим родитељима.
 
 
 
За квалитетно остваривање делатности постојала је потреба за адаптацијом и бољом опремљеношћу радне собе новим намештајем, расхладним уређајем, ИКТ опремом, играчкама, литературом за децу и васпитаче и другим дидактичким средствима. Опремање наведеним средствима једним делом је обезбедила предшколска установа, а други део je обезбеђен предвиђеним средствима пројекта.
 
Координаторка Радне групе за израду и имплементацију пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање - С’ осмехом у вртић” града Зрењанина и помоћница директора ПУ Зрењанин Татјана Лојовић истакла је да је жеља свих учесника у пројекту била да деца која су на болничком лечењу и посећују болнички вртић, што квалитетније проведу време са васпитачима предшколске установе и да се и деца и њихови родитељи осећају пријатније и лепше приликом боравка у болници.
 
 

Директор Опште болнице “Др Ђорђе Јоановић” Др Игор Китареску захвалио се Министарству просвете, науке и технолошког развоја што је, кроз овај пројекат, препознало потребу за унапређењем рада дечјег вртића на одељењу педијатрије зрењанинске болнице.
- По мом сазнању, овај вртић једини је таквог типа у Србији, на шта смо посебно поносни и надамо се да ће и у наредном периоду наши најмлађи суграђани, ако већ морају да бораве у болници, тај период лакше пребродити у амбијенту вртића - казао је др Китареску. 
 
 
Уз Татјану Лојовић и др Игора Китарескуа, промоцији болничког вртића на дечјем одељењу зрењанинске болнице присуствовали су В.Д. директора Предшколске установе Владимир Петровић, координаторка Тима пројекта Предшколске установе Маја Шујица, помоћник директора болнице Др Вања Кункин, сарадница за односе са јавношћу болнице Маја Сладојевић, као и васпитачи предшколске установе и лекари и медицинске сестре са дечјег одељења зрењанинске болнице.

Фотографије: Предшколска установа Зрењанин 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6648/Predskolska_ustanova_projekat_bolnica_0.jpg