Додела дронова и роботића за школе са територије средњег и јужног Баната и општине Жабаљ, у организацији Ротари клуба Зрењанин

Ротари клуб Зрењанин, у сарадњи с Ротари клубом Београд - Чукарица, организовао је данас, у Барокној сали Градске куће, доделу беспилотних летелица - дронова и роботића, основним школама са територије средњег и јужног Баната и општине Жабаљ. Донацију су добиле укупно 22 школе, а у оквиру данашње свечаности организована је и обука за будуће кориснике, односно наставнике информатике и технике.
 
 
 
 
Осим представника поменутих ротари клубова, чланова Ротари Дистрикта 2483 Србија и Црна Гора, додели донације присуствовали су и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, члан Градског већа Славиша Влачић, начелница Школске управе за Банат Снежана Олушки Влачић, али и представници ротари дистрикта из Џорџије, Сједињене Америчке Државе и Берна, Швајцарска, партнера Ротари клуба Београд - Чукарица.
 
 
 
 
Поздрављајући присутне у име Града Зрењанина, градоначелника Сима Салапуре и у своје лично име, заменик Сантовац истакао је значај овакве акције и захвалио ротари клубовима на доприносу развоју дигиталне писмености наших ученика, унапређењу наставе и стицању нових знања.
- Овом донацијом повећава се и интересовање деце за усвајање нових знања у области дигиталних технологија и информатичке писмености, а Град Зрењанин увек је ту да подржи овакве и сличне акције. Сви имамо јединствен циљ, да унапређујемо друштво, а дигитализација је нешто што је свакодневница, што децу очекује и што ће их пратити кроз живот - казао је Саша Сантовац.
 
Координаторка акције из Ротари клуба Зрењанин Ивана Бошњак истакла је да ова акција траје већ две године и да овог пута донација не одлази само школама са територије Зрењанина, већ и два банатска округа, као и Општине Жабаљ.
- Овај грант спроведен је у сарадњи с Министарством просвете Републике Србије, тако да ће наставници информатике и технике и технологије имати обуку, јер се у петом и шестом разреду уче програми “скреч” и “пајтон” и ђацима је тај дрон врло занимљив. Други глобал грант је Ротари клуба Бор, у ком смо такође учествовали као клуб и данас ћемо посетити вртић “Цврчак” у Мужљанској колонији, који је опремљен посебним дидактичким средствима. Све ово урађено је у сарадњи с организацијом УСАИД и још неким ротари клубовима из иностранства - казала је Ивана Бошњак.
 
 
 
 
Испред Ротари клуба Београд - Чукарица обратио се Владимир Матић, координатор, истакавши одличну сарадњу са зрењанинским ротари клубом, ког је апострофирао као једног од најактивнијих и најбољих у земљи. У име домаћина, Ротари клуба Зрењанин, присутне је поздравио председник Божидар Ђурица и исказао задовољство и част што им се указала могућност да учествују у овој акцији, глобал гранту у организацији Ротари клуба Чукарица. Он је овом приликом уручио и захвалнице Граду Зрењанину, Школској управи за Банат и Владимиру Матићу, да би потом заменик градоначелника, начелница Школске управе за Банат и чланови ротари клубова уручили дронове и роботиће представницима школа. Са територије Града Зрењанина, донацију су добиле основне школе “Жарко Зрењанин” из Зрењанина, “Др Бошко Вребалов” из Меленаца, “Бранко Радичевић” из Ченте и “Братство” из Арадца.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6737/DODELA_ROBOTA_ROTARI_0.jpg