У склопу прве фазе реконструкције зеленила Карађорђевог парка градоначелник засадио садницу и поручио да ће бити уклоњено свега 3 одсто дотрајалих и оштећених стабала

Уклањањем дотрајалих стабала и садњом нових садница у Карађорђевом парку почела је данас прва фаза реконструкције тог парка за шта је Министарство заштите животне средине обезбедило 3,5 милиона динара.
Једну од садница засадио је и градоначелник Салапура заједно са директором предузећа „Чистоћа и зеленило“ Немањом Милинковићем.

 

 

Обраћајући се новинарима, градоначелник је рекао да је почетак реализације прве фазе пројекта дуго најављиван, али да то није било могуће спровести раније, будући да се морао испоштовати календар садње.  
- Овај парк ће за две године напунити седамдесет година и било је време за његову реконструкцију, пре свега за његово снимање и осмишљавање нових садржаја. Идеја нам је да за две године, дакле, за јубилеј овде имамо још један оплемењен простор, још једну зелену оазу на територији нашег града – рекао је градоначелник.

 

 

Нагласио је да се у овој првој фази уклања 40 оштећених стабала и сади 98 нових садница.
- Доста се у јавности направила непотребна паника да ће много дрвећа у Карађорђевом парку бити исечено и уништено, али то није тако. На територији овог парка који има 50.000 квадратних метара налази се 1.196 сатница и само 3 одсто од укупног броја садница ће бити замењено. У другој и трећој фази планирамо реконструкцију пешачких стаза, трим стазе и наравно додатну садњу одређених врста дрвећа која се могу уклопити  у ову амбијенталну целину. Желим да се захвалим, пре свега, нашем јавном предузећу „Чистоћа и зеленило“ које је заједно са Градом и уз партнерство са покрајинском и републичком Владом у последње две године учинило напоре да интензивирамо пошумљавање на територији града и ревитализацију наших градских паркова. Прошле године смо добили рекордну суму новца када је у питању заштита животне средине, близу 30 милиона динара издвојено је за ревитализацију наших паркова, за озелењавање. Подсетићу да смо радили у парку у насељу „Путниково“ и да је урађено пејзажно уређење уз обе стране Булевара „Вељка Влаховића“. Такође, радили смо и уређење уз обалу Бегеја и имали много акција од стране друштвено - одговорних компанија и од стране покрајинске и републичке Владе када је у питању озелењавање – објаснио је градоначелник Салапура. 

 

 

Казао је и да је у претходне две године засађено више од 30.000 садница и подсетио на то да је прошле недеље у атару села Меленци организована акција  у склопу које је засађено 26.000 садница багрема уз подршку Министарства пољопривреде, Министарства заштите животне средине и ЈВП „Воде Војводине“.
- То су озбиљни помаци, а наравно, и у наредном периоду ћемо наставити у том правцу – казао је и навео да је укупна вредност прве фазе радова на уређењу Карађорђевог парка 7 милиона динара и да се већ припремају пројекти за аплицирање код Министарства за заштиту животне за следећу годину. 
Директор „Чистоће“ Немања Милинковић  изразио је задовољство што је том предузећу поверена реализација тако значајних пројеката. 
- Наши радници тренутно раде на припремним радовима, на орезивању и формирању крошње дрвећа, уклањању сувих и небезбедних грана, као и на уклањању дрвећа које опасно по безбедност људи који овуда пролазе и стабала која су једноставно болесна и дотрајала. Следећа фаза је садња, а данас смо практично попунили дрворед и наставићемо садњу у наредним данима – објаснио је Милинковић.

 

 

Почетку реализације прве фазе присуствовао је и пројектант Лука Бајић који је навео да Карађорђев парк носи одређену традицију и да је топоним Зрењанина.
- У том смислу када смо пришли пројектовању гледали смо да се испоштује основни концерт који већ постоји и да се тај концепт унапреди са неким споредним стазама које би допуниле парк. Наравно, поред шетачке стазе подразумева се да је ту и трим стаза и поред тога свакако се замишља да се у оквиру парка створи још пар платоа који би били допуњени скулптурама, будући да је парк познат и по томе да  на главној алеи има скулптуре познатих Зрењанинаца. Замишљено је и да се постави ново дечије игралиште, теретана и чак један простор за истрчавање паса. Простор парка добија нове садржаје, а осим зеленила важно је и да се реконструишу и стазе, као и да се парк опреми осветљењем како би уз све то корисницима био удобнији, комфорнији и да би га више користили – рекао је Бајић.

Када је реч о новим садницама, рекао је да се данас саде саднице леске, аутохтоне, домаће врсте.

 


Иначе, 3,5 милиона динара добијена су на основу Јавног конкурса Министарства заштите животне средине за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2022. години, у циљу повећања пошумљености територије Републике Србије, а за доделу средстава за суфинансирање набавке садница и извођење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, на земљишту које је у надлежности јединица локалних самоуправа (градови и општине).
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6807/REKONSTRUKCIJA_KARADJORDJEVOG_PARKA_FAZA_1_0.jpg