Пријем поводом 3. децембра, Светског дана особа са инвалидитетом – уколико постоје добре идеје, Град ће обезбедити средства за њихову реализацију

Градоначелник Симо Салапура организовао је, заједно са својим сарадницима, пријем поводом 3. децембра, Светског дана особа са инвалидитетом. 

Пријему су присуствовали представници удружења и организација инвалида које делују у нашем граду -  Удружења параплегичара Баната, Међуопштинске организације слепих и слабовидих, Удружења глувих и наглувих, Удружења церебралне и дечје парализе, Удружења мултипле склерозе Средњи Банат, Хуманитарни центар "Дуга", Удружење ратних војних инвалида, Савеза инвалида рада из Зрењанина, Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Сунцокрет" града Зрењанина, Удружења дистрофичара и Удружења ратних војних инвалида.

 


 
Градоначелник је указао да Град Зрењанин, сада већ традиционално, са организацијама и удружењима особа са инвалидитетом организује састанак у сусрет 3. децембру, а  на коме размењују идеје и договарају планове.
- Оно што сада радимо по први пут и чега смо се данас дотакли као главних тема и смерница за наредни период јесте да разговарамо о буџету и конкурсима за следећу годину на које ове организације и удружења могу да аплицирају. Разговарали смо и о активирању градског Савета за особе са инвалидитетом у коме свака организација има свог представника – рекао је градоначелник након пријема.

 

 

Указао је и да је важна тема била, а што је заправо новина, закон који је ступио на снагу, а тиче се социјалног предузетништва. 

- Данашњи сусрет био је уједно и прилика да видимо на који начин Град може да помогне у покретању социјалног предузетништва како би њихово функционисање било одрживије. Истакао бих и велике и значајне резултате које остварују наши спортисти са инвалидитетом и што на тај начин промовишу наш град, али бих желео да похвалим и наше организације и удружења која промовишу права особа са инвалидитетом, која промовишу њихове потенцијале – рекао је још градоначелник Салапура.

 

 

Поручио је да особе са инвалидитетом у њему и његовим сарадницима могу видети праве партнере и некога са ким могу да направе „добру причу“ у нашем Зрењанину која ће бити доступна, равноправна и за све једнака, а када су у питању друштвене активности на територији нашег града. 

У име свих удружења и организација која чији су представници били на пријему захвалила се Марија Ћук из Савеза слепих и слабовидих Зрењанин.

 

 

- Градоначелник нас је данас упознао са новинама и схватили смо да је много урадио за ово кратко време у нашем граду, а ми као Савез слепих и слабовидих посебно захваљујемо Граду на сарадњи, разумевању и на томе што смо добили персоналног асистента за пратњу једне наше девојчице која иде у вртић. Захвалила бих се, такође, и осталим сарадницима – навела је она.

 

 

Иначе, током разговора градоначелник их је известио и о активностима које град спроводи, а које ће омогућити квалитетнији живот свих грађана, па тако и особа са инвалидитетом.
Рекао је и да ће, уколико постоје добре идеје и добри примери из других средина, Град обезбедити средства за њихову реализацију.          

 

 

Светски дан за особе са инвалидитетом обележава се сваке године ради промовисања људских права свих људи са инвалидитетом. Овај се дан обележава у свету од 1993. године, када је Комисија УН за људска права позвала, у резолуцији од марта исте године, све своје чланице да тога датума "истакну циљ постизања пуног и једнаког уживања људских права и суделовања особа с инвалидитетом у друштву".
Међународни дан особа са инвалидитетом је ове године посвећен теми „Трансформативна решења за инклузивни развој: улога иновација у стварању приступачнијег и праведнијег света“.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6827/DAN_INVALIDA_2022_00.jpg