Пријем за покрајинску секретарку Милошевић, обилазак Културног центра и Новогодишњи концерт Зрењанинске филхармоније

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура примио је јуче у Градској кући покрајинску секретарку за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгану Милошевић, која је синоћ наступала на традиционалном Новогодишњем концерту Зрењанинске филхармоније, чији је и члан. Ресорна секретарка том приликом обишла је и објекат Културног центра Зрењанина, који је реновиран и опремљен средствима Покрајинске владе. Пријему су присуствовали и директор Зрењанинске филхармоније Роман Бугар и покрајински посланик Дарко Бађок.
 
 
 
 
Обраћајући се и публици која је до последњег места испунила салу Културног центра, Драгана Милошевић је истакла да поново наступа са Зрењанинском филхармонијом након шест година, у двострукој улози, покрајинског секретара и виолинисте на сцени који треба да допринесе спектаклу, на какве је публика навикла када су у питању наступи Зрењанинске филхармоније. 
“Забележили су заиста сјајну претходну сезону, пре свега што су изашли ван граница наше земље и испраћени су овацијама широм региона и то је нешто што их чини правим амбасадорима наше државе. Оно што је мени драгоцено је да вечерас поново свирам са филхармонијом и да ћемо, по први пут, имати наступ на сасвим другачијој сцени. Наиме, Покрајинска влада, односно секретаријат на чијем сам челу, прошле године издвојила је 32 милиона динара за опремање сцене Културног центра Зрењанина, расвету и озвучење и пред тонску пробу разговарали смо о томе да су у овој сали донедавно била само четири рефлектора, да није било озвучења и сада присуствујемо историјском тренутку да, након толико година постојања овог објекта, имамо опремљену сцену за ове сјајне и амбициозне уметнике”, поручила је покрајинска секретарка Милошевић, захваљујући се и градоначелнику Зрењанина на снажној подршци области културе, не само када је у питању Зрењанинска филхармонија, већ и остале институције културе у граду.
 
 
 
 
“Већ смо најавили у претходном периоду, а то нас вероватно очекује ове године, да ћемо ући у финансирање реконструкције зграде позоришта у Зрењанину, јер град то свакако заслужује. Зрењанин има заиста богату културну понуду, нажалост у претходним деценијама није се водила брига о културној инфраструктури, о којој данас говоримо. Управо сведочимо тренутку да ћемо имати заиста пуни сјај сцене, у звуку и расвети, свему оном што чини живот уметника, сјајних музичара”, рекла је она.
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, најављујући први концерт Зрењанинске филхармоније у новој сезони, подсетио је да је прошла сезона била премијерна у том смислу и да ће овогодишња бити још богатија. 
“Могу са задовољством да истакнем да Зрењанинска филхармонија није више само бренд Зрењанина, већ и Војводине и Србије. Што се тиче заједничких улагања Града и покрајинског секретаријата, управо ће то бити видљиво и на овом концерту, захваљујући новој опреми којом ће се побољшати квалитет наступа, не само Зрењанинске филхармоније, већ и свих културних посленика који ће ту опрему користити”, рекао је Салапура и додао да се завршавају и пројекти у вези са реконструкцијом зграде позоришта.
 
“Очекујемо исходовање грађевинске дозволе и да онда, заједничким средствима покрајинског секретаријата и града Зрењанина, кренемо у фазну реализацију ове велике инвестиције, с обзиром да у згради позоришта није било озбиљнијег улагања годинама уназад. Разговарали смо и о изградњи спомен-куће Уроша Предића у Орловату, што је значајан пројекат и за ову месну заједницу и за град Зрењанин и верујем да ћемо и овде имати подршку секретаријата. Намера нам је да се поново кандидујемо за српску престоницу културе, управо су и ови концерти део те агенде и надам се да ћемо успети у томе, с обзиром да нам је та титула сада измакла за само бод”, казао је градоначелник Зрењанина.           
 
 
 
Зрењанинска филхармонија синоћ је извела програм “ABBA симфоник шоу” с којим наступa на низу концерата широм региона, у Хрватској, Словенији и Италији, све до фебруара. Директор филхармоније Роман Бугар истакао је да ово није први наступ оркестра у Зрењанину с овим репертоаром, али јесте након великог успеха током досадашње турнеје.
“То је идеја настала у Зрењанину, на “Данима пива” 2021. године, овога пута у питању је целовечерњи концерт, а драго ми је да је ово први концерт у другој званичној концертној сезони Зрењанинске филхармоније и Зрењанинског камерног оркестра. Ансамбл је исти, диригент је Микица Јевтић, и ове године нас очекује више концерата. Прошле године укупно је било пет концерата, а ове године биће више концерата у “великом саставу” и интересантан репертоар, чему се свакако радујем. Захвалио бих се свима који подржавају овај пројекат, пре свега Граду Зрењанину и градоначелнику, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и Министарству културе Републике Србије”, истакао је Бугар.  
Након синоћњег концерта у свом граду, Зрењанинску филхармонију и “ABBA симфоник шоу” током јануара очекују наступи у Новом Саду, Ријеци, Вараждину и Загребу, а у фебруару у Љубљани, где ће одржати четврти концерт, потом следи наставак турнеје по северу Италије и наступи у Трсту, Удинама, Торину, Милану и Бергаму.  
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6861/BOZICNI_KONCERT_FILHARMONIJA_ABBA_2023_0.jpg