У зрењанинским основним и средњим школама као и у вртићима пригодним програмима обележен Свети Сава

Поводом обележавања школске славе - Светог Саве, данас је у готово свим школама и вртићима на подручју Града Зрењанина организован пригодан програм и освештаван славски колач.

Школе су тим поводом посетили и представници локалне самоуправе, а у неким од њих градски челници су имали и част да буду кумови славе.
 
 
У Основној и средњој школи "9. мај", кум славе, председник Скупштине града Чедомир Јањић, предао је кумство градоначелнику Симу Салапури, а славски колач у овој школи резао је свештеник Веселин Влашки.
 
Ученици и наставници школе припремили су, као и сваке године, пригодан програм.
 
 
Градоначелник је рекао да овакви догађаји показују да култ Светог Саве и Светосавља неће и не смеју бити заборављени.
- Данас славимо Светог Саву, првог српског епископа и просветитеља, утемељивача српске државе и његов пут, пут Светосавља којим је кренуо пре више од осам векова. Морамо то неговати и морамо нашим генерацијама преносити дух Светосавља, а то значи рад, труд, одговорност, поштење , одрицање и залагање. Када је у питању залагање локалне самоуправе, онда је то стварање бољих услова за наше грађане, а овде, када смо у школи „9. мај“ за боље услове и квалитетнији рад у тој установи – рекао је градоначелник Салапура. 
 

Навео је и да је почаствован што је преузео кумство у овој години када се очекује наставак радова на новом објекту те школе. 
- Улазимо у завршну фазу и верујем да ћемо следеће године имати један добар објекат који ће послужити за унапређење васпитно – образовног рада у овој школи. Средства су обезбеђена од стране Владе АП Војводине и верујем да ће користити свим овим ђацима, али и наставном особљу које овде вредно ради – указао је он.
 
Директорка школе „9. мај“ Снежана Вукић казала је да су сви у тој школи узбуђени јер су поново сви заједно на окупу како би, навела је, прославили овај важан дан, како за њихову школу, тако и за сав српски народ, али и да би сачували успомену на великог просветитеља.
 
 
Поводом празника, градоначелник је посетио и малишане у вртићу „Цврчак“ Предшколске установе Зрењанин, где је такође присуствовао свечаности поводом обележавања славе. 
 
 
 
Дан Светог Саве, Савиндан, обележава се 27. јануара по грегоријанском, односно 14. јануара по јулијанском календару, као црквени празник, и као "школска слава" у Србији и Републици Српској. Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за "патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља".

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6882/SVETI_SAVA_2023_9_MAJ_00.jpg