Завршна јавна расправа поводом Нацрта плана развоја Аутономне покрајине Војводине 2023–2030 одржана је данас у Зрењанину

Четврта јавна расправа поводом Нацрта плана развоја Аутономне покрајине Војводине 2023-2030, којом се завршава период јавне расправе, одржана је данас у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, а затим ће се о документу изјаснити посланици Скупштине АП Војводине.
 
Јавну расправу је отворио покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, а учесницима се обратио и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
 
 
 
Секретар Софић је истакао да је Нацрт плана развоја Аутономне покрајине Војводине, хијерархијски, највиши документ АП Војводине, дефинисан по Закону о планском систему.
- После скоро две године интензивног рада приводимо крају и расправу и данас одржавамо четврту по реду јавну расправу. Пре тога одржане су у Новом Саду, а водили смо рачуна и о територијалној заступљености, односно да будемо и у Срему, Бачкој, те смо јавне расправе имали у Сомбору и Сремској Митровици. Данас смо у Банату и очекујемо да добијемо коментаре и сугестије, а наравно и критике, јер желимо да имамо што већи обухват и што већи консензус заступљених људи, организација, институција како би овај документ био што квалитетнији и како бисмо га ми у наредном периоду усвојили на седници Покрајинске владе, а након тога и на седници АП Војводине - рекао је Софић.
 
Навео је и да је у досадашњем раду укључено више од двадесет различитих институција, са преко сто стручњака, који су радили на изради тог документа.
- Искрено се надам да већ сада имамо прилично квалитетан документ који ће након ове јавне расправе бити и финализован, а онда кроз друга документа као што су средњорочни планови развоја, бити разрађиван и усклађиван са буџетима како АП, тако и са буџетима локалних самоуправа и да ћемо коначно плански имати утрошак средстава праћен у ономе што су дефинисала најстручнија лица која су била укључена у израду овог документа – нагласио је покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура  пожелео је најпре свима добродошлицу и успех у раду и изразио уверење да се идеја, правци и перспектива развоја апсолутно поклапају са свим плановима локалних самоуправама у будућности, па тако и са Зрењанином.
- Оно што јесте приметно, када анализирамо развој одређених области на територији  Војводине, је да су боље развијене области тамо где су инфраструктурно боље опремљене и повезане. Када је Војводина у питању, пре свега мислим на повезаност модерним путевима, дакле ауто - путевима и верујем да ће овај стратешки документ донети такав закључак да нам је то неопходно, а у том правцу се већ иде, и то је  нека перспектива Зрењанина и када је реч о привредном, економском, друштвеном и демографском развоју. Када причамо о привредном развоју или о стопи незапослености, она је сада у граду Зрењанину на нивоу од десет одсто, а ми тежимо ка томе да она буде и мања, дакле, развојем инфраструктуре и довођењем инвеститора у претходном периоду, али и довођењем нових инвеститора, трудићемо се да удео Зрењанин у извозу Војводине, који је сада шест одсто, буде већи – рекао је градоначелник Салапура. 
 
Навео је да очекује да ће и данашње представљање, као и мишљење, допринети општем бољитку за Војводину  и самим тим и за град Зрењанин. 
- Када је у питању План развоја града Зрењанина, желим да истакнем да ћемо ми у наредном месецу направити низ сесија, односно јавне расправе и то не само у граду, већ и у нашим насељеним местима, а верујем да ћемо имати документ који ће допринети свеукупном развоју наше јединице локалне самоуправе – рекао је још градоначелник Симо Салапура.
 
 
 
О нацрту Плана развоја АП Војводине 2023-2030. говорили су и представници других покрајинских секретаријата - секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, секретаријата за привреду и туризам, секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, као и Развојне агенције Војводине.
 
Процес јавне расправе о најважнијем планском развојном документу Покрајине - Плану развоја Војводине до 2030. године почео је 9. децембра прошле године.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6880/JAVNA_RASPRAVA_PLAN_RAZVOJA_VOJVODINE_0.jpg