Министар Селаковић поделио борачке легитимације и одржао радне састанке у Градској кући, поздрављене иницијативе које стижу из Зрењанина 

Након посете предузећу “Стил”, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић одржао је два радна састанка у Градској кући и поделио борачке легитимације за више од 60 грађана с територије Зрењанина, који су остварили то право по основу Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. 
 
Зрењанин је први град у Србији у ком је министар лично додељивао борачке легитимације, а скупу у Барокној сали Градске куће присуствовали су представници више удружења која окупљају учеснике ратних дејстава, ратне војне инвалиде и ветеране војске, полиције, као и чланови породица погинулих бораца. Испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз министра Селаковића нашли су се и помоћница министра Биљана Барошевић и државни секретар Миле Карановић
 
 
 
 
Свечаност је почела државном химном Републике Србије коју је отпевала Васкрсија Ковачевић, ученица одсека соло певања Музичке школе “Јосиф Маринковић” у Зрењанину.
 
Министар Селаковић рекао је да му је била част да разговара с људима који су одговорили на позив отаџбине, учествовали у ратним сукобима од 1990-1999. године, с некима који су остали с трајним инвалидитетом, као и с онима који су остали без најближих чланова породице и уручи им борачке легитимације.
“Данас сам им, као министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, заједно са градоначелником Зрењанина, уручио њихове борачке легитимације, али пре тога и одржао озбиљан састанак са градоначелником и сарадницима на које све начине можемо носиоцима борачке легитимације да олакшамо функционисање у свакодневним њиховим животним потребама и ситуацијама, овде у граду Зрењанину. Имамо, дакле, градски, покрајински и републички ниво и свако од нас треба да се потруди да отвори врата тамо где су до сада била затворена за неке од њихових потреба или остваривања неких од њихових права и тиме ћемо чинити добро дело, како њима, тако и члановима њихових породица”, казао је министар Селаковић и поздравио напоре које Град Зрењанин чини у овој области.
 
 
 
 
“Град Зрењанин свакако јесте иницијатор многих добрих идеја које смо и у сегменту социјалне и породичне заштите почели да примењујемо. Присетио бих се, кад сам био министар правде, тада смо на основу “Зрењанинског модела” који је створен у пракси, а још није био уписан у закон, тада донели Закон о заштити од насиља у породици и то је управо одавде потекло. И сада је из Зрењанина, од стране градоначелника, потекла друга добра идеја, проверићемо колико је одржива и ако буде, пресликаваћемо је такође као “Зрењанински модел” у сваки део Србије”, истакао је Никола Селаковић
  
Градоначелник Симо Салапура рекао је да је однос Града Зрењанина према члановима породица погинулих бораца и према њиховим удружењима увек био искрен.
“Увек смо се трудили да чујемо њихово мишљење и да видимо у ком сегменту, у оквиру наших надлежности, можемо да им помогнемо. Битна нам је у томе подршка који имамо од кровног министарства и зато је ова посета министра Селаковића данас веома значајна, јер можемо заједничким снагама и сарадњом да унапредимо положај и права породица палих бораца и генерално, удружења. Као јединица локалне самоуправе дајемо неке бенефите, попут бесплатног паркинга, бесплатног превоза, исплате једнократне помоћи породицама погинулих бораца за Дан државности, али такође имамо и предлог за један сет мера подршке који смо данас разматрали и на који начин је могуће применити у наредном периоду”, казао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
На додељеним борачким легитимацијама и прилици да данас разговарају с министром Селаковићем, захвалили су се Небојша Краљевић, бивши припадник МУП Републике Србије, представник Удружења ветерана посебних јединица полиције у Зрењанину, као и Милош Дукић, секретар Удружења јединица за специјалне операције у Савезу удружења бораца Србије. 
 
 
 
 
Први радни састанак министар је у Градској кући одржао данас с градоначелником Симом Салапуром и његовим сарадницима, замеником Сашом Сантовцем, начелником Градске управе Ненадом Домјесковим и начелницом Одељења друштвених делатности Јеленом Драгић, док су другом састанку присуствовале представнице установа социјалне заштите Града Зрењанина - Центра за социјални рад, Центра за пружање услуга социјалне заштите “Мост” и Геронтолошког центра, челници филијала у Зрењанину Националне службе за запошљавање и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и представница Инспектората за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 
 
 
 
 
   
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6912/MINISTAR_SELAKOVIC_GRADSKA_KUCA_0.jpg