Одржана 19. седница Градског већа – усвојене тачке које се тичу инфраструктурних улагања, прибављања непокретности и градских манифестација

Деветнаеста седница Градског већа којом је председавао градоначелник Симо Салапура одржана је данас у Великој Сали Градске куће. 

 


Међу значајнијим данас усвојеним тачкама била је  Утврђивање Предлога Одлуке о давању сагласности на коначни Нацрт јавног уговора за Поступак избора приватног партнера за реализацију Пројекта јавно-приватног партнерства без елемената концесије за реализацију пројекта финансирања, изградње и одржавања локалне путне инфраструктуре на територији града Зрењанина.

 


Како је навео известилац Едвард Беновић након успешно спроведене јавне набавке одабран је један понуђач и на основу Закона о ЈПП и концесијама потребно је да Скупштина града и јединица локалне самоуправе усвоје коначни нацрт уговора, пре него што буде дат понуђачу на потпис. О овој тачки расправљаће се и на наредној седници Скупштине града и након усвајања следи потписивање уговора са понуђачем -   београдском фирмом Baumeister doo.
Чланови већа усвојили су затим и Утврђивање Предлога Одлуке о измени Одлуке о манифестацијама  од посебног значаја за Град Зрењанин.

 


Како је известилац по тој тачки Јелена Драгић навела у доношењу Одлуке о измени Одлуке о манифестацијама од посебног значаја за град Зрењанин приступило се из потребе додавања нове манифестације под називом Дигиталк која ће се одржавати у априлу месецу и Ритам Европе која ће се одржати почевши од месеца маја па до октобра месеца. Наведеном Одлуком бришу се манифестације: Спортска олимпијада школске омладине Војводине (9. СОШОВ), Спортске игре младих Србије и ЗР-БизНет.
Усвојена је данас и тачка Утврђивање Предлога Одлуке о покретању поступка прибављања непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом. Како је објаснила Виолета Кучанда Богасенијева реч је о објекту који се тренутно се налази у јавној својини Републике Србије, с корисништвом Савремене галерије уметничке колоније Ечка – Зрењанин у Новосадској улицу у Ечки. Република је одлучила, а Град пристао да се тај објекат пренесе у јавну својину града без накнаде како би располагао тим објектом. 
Усвојени су и Предлог Одлуке о покретању поступка размене непокретности приватне својине и јавне својине града Зрењанина, као и Предлог Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2023. годину и  Предлог Закључка о доношењу Процене ризика од катастрофа за територију града Зрењанина.

 


Чланови Градског већа усвојили су и Извештај о раду Локалног омбудсмана града Зрењанина за 2022. годину, а известилац Богослав Симић указао је да се локалном омбудсману током 2022. године обратило 1.040 лица и да је највише притужби било због непоступања по захтеву грађана у службеној администарцији и за наплату фиксног дела Градској топлани.

Утврђен је и Предлог Одлуке о измени Одлуке о промени оснивачког акта ЈКП ''Пијаце и паркинзи'' Зрењанин, као и Извештај о реализацији Програма пословања Завода за заштиту споменика културе Зрењанин за 2022. годину.

 

 

Заменик градоначелника Саша Сантовац рекао је новинарима по завршетку седнице да су се сада створили услови за одржавање седнице Скупштине града, што се очекује у наредних недељу дана и на којој ће бити потврђене данас усвојене тачке.
- Оно што је значајно јесте улагање у опрему, као и инфраструктуру у граду, а што се тиче опреме ЈКП „Пијаце и паркинзи“ набавком новог возила – паука, ствара се могућност за решавање проблема непрописног паркирања, као и „Скенкара“ који ће јасно евидентирати неправилности и самим тим уводи ред међу онима који не поштују одлуке, а посебно када је реч о онима који паркирају на местима одређеним за паркирање особа са инвалидитетом. Чињеница је и да смо у складу са нашом одлуком усвојили и нову одлуку о отуђењу градског грађевинског земљишта и тиме створили могућност за расписивање новог конкурса. Важно је рећи и да смо ушли у процедуру да за Уметничку колонију Ечка прибавимо земљиште и објекат који се налази у самом Каштелу Ечка. Када је реч о улагању у инфраструктуру, јавно приватно партнерство  односи се на одржавање и реконструкцију постојеће путне мреже, али и на изградњу нове, а Град Зрењанин се обавезује да обезбеди грађевинске дозволе за ове пројекте.  Очекујемо да након усвајања на скупштинској седници дође и до потписивања уговора, а убрзо и до реализације уговора који ће омогућити боље и безбедније услове на путевима у граду – рекао је Сантовац.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6927/GRADSKO_VECE_06_03_2023_00.jpg